Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Πότε επέρχεται ο εγγεφαλικός θάνατος  

ΠΟΤΕ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ;

Τα τελευταία χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα σε ελληνικά περιοδικά (χωρίς επιτροπές κρίσεως), τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση τον εγκεφαλικό θάνατο. Οι δημοσιεύσεις αυτές από μή ειδικούς επί του θέματος παρερμηνεύοντας δεδομένα οδηγούνται σε ασαφή, αστήρικτα συμπεράσματα συγχέοντας πολλές φορές τον εγκεφαλικό θάνατο, με τη «φυτική κατάσταση», οδηγούν σε κλονισμό της εμπιστοσύνης στην ιατρική θεραπευτική και δυσφημούν το δύσκολο έργο των εντατικολόγων.
Εμείς οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ως άμεσα αρμόδιοι ειδικοί επί του θέματος επιστήμονες δηλώνουμε τα εξής:

1.
Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, οι εταιρείες νευρολογίας και όλες οι επιτροπές νευροηθικής δέχονται ότι ο εγκεφαλικός θάνατος ταυτίζεται με το βιολογικό θάνατο του ανθρώπου.

2.
Η νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους και του φλοιού σηματοδοτούν τη μόνιμη παύση της εγκεφαλικής λειτουργίας, δηλαδή την απουσία των ανώτερων λειτουργιών, της αντιληπτικής ικανότητας και των αισθητικών ερεθισμάτων.

3.
Τα εγκεφαλικά νεκρά άτομα μοιάζουν με αποκεφαλισμένα άτομα, των οποίων συντηρούνται μηχανικά οι υπόλοιπες λειτουργίες.

4.
Η διαδικασία διαγνώσεως του εγκεφαλικού θανάτου είναι απόλυτα αξιόπιστη και παγκοσμίως αποδεκτή.

5.
Δεν υπάρχει κανένα περιστατικό στη διεθνή βιβλιογραφία και με διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου ( σύμφωνα με τις διεθνώς παραδεκτές οδηγίες-Guidelines) που να επανήλθε στη ζωή.

6.
Η παρουσία νωτιαίων αντανακλαστικών δεν αποκλείει τον εγκεφαλικό θάνατο. Τα νωτιαία αντανακλαστικά μπορεί να εκδηλώνονται και χωρίς εγκέφαλο.

7.
Ο διαχωρισμός μεταξύ εγκεφαλικού θανάτου και βαθέως και παρατεταμένου κώματος ή «φυτικής κατάστασης» είναι επιστημονικά σαφής και δεν μπορεί και δεν πρέπει τα δύο να συγχέονται.

8.
Οι συνάδελφοι, όντας μη ειδικοί ή εργαστηριακοί και χωρίς καμιά εμπειρία βαρέως πάσχοντα, συγχέουν έννοιες και περιγραφές άλλων εργασιών και τις παρερμηνεύουν απομωνόντας φράσεις. Εργασίες που στο σύνολό τους στηρίζουν την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, παρερμηνεύονται και χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν το αντίθετο.

9.
Αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις με διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου επέζησαν ενώ είναι σαφέστατο ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

10. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι μπορεί κάποιος να έχει μια θέση και να την εκφράζει, αλλά είναι απαράδεκτη η διαστρέβλωση δεδομένων και η εξαγωγή αυθαιρέτων συμπερασμάτων, κυρίως μάλιστα όταν αναφέρονται σε επιστημονικό πεδίο άλλων ειδικοτήτων.

11.
Οι συνάδελφοι που αμφισβητούν τον εγκεφαλικό θάνατο δεν είναι ειδικοί και δεν έχουν καμιά κλινική εμπειρία. Από τις 8000 δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία (τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν 838 άρθρα) που αναφέρονται στον εγκεφαλικό θάνατο, έχουν επιλέξει μεροληπτικά κάποια βιβλιογραφία φιλοσοφικού κυρίως περιεχομένου και εξάγουν συμπεράσματα αυθαίρετα, ξένα προς την ειδικότητά τους και την αρμοδιότητα τους.

12.
Η εμμονή των αναρμόδιων συναδέλφων στην αμφισβήτηση του εγκεφαλικού θανάτου και στη δημόσια παρουσίαση της θέσης αυτής ως επιστημονική θέση οδηγεί σε σύγχυση την κοινή γνώμη, αμφισβήτηση της επιστημονικής κατάρτισης των προθέσεων, του ήθους και της δεοντολογίας των εντατικολόγων. Επίσης, διαταράσσει τις σχέσεις εντατικολόγων και συγγενών, είναι αντιδεοντολογική και προσβάλλει το σύνολο των αρμοδίων ιατρών, με σοβαρή επίπτωση στις σχέσεις του κοινωνικού συνόλου και των θεραπόντων ιατρών.

  Kατεβάστε τo άρθρο (34 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο  

 

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation