Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Μεταμοσχεύσεων διλήμματα

Μεταμοσχεύσεων Διλήμματα

από την Κατερίνα Στυλιανέα

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Κακλαμάνης για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας υπέρ της δωρεάς μοσχευμάτων από πτωματικούς δότες ανοίγει το διάλογο σε ένα ζήτημα που πολλοί θεωρούν ταμπού. 'Aλλοι βλέπουν σε αυτό σύγκρουση της επιστήμης και της θρησκευτικής πίστης. 'Aλλοι σύγκρουση μεταφυσικών ερωτημάτων και πραγματιστικής εκλογίκευσης. Τι βέβαιο είναι ότι η πρόοδος των μεταμοσχεύσεων απαιτεί κατ' αρχήν ευαισθητοποίηση, ώριμο προβληματισμό και συναίνεση της κοινωνίας.
Τι είναι αυτό που κάνει τους συγγενείς ενός ανθρώπου που μόλις έχει χάσει τη ζωή του να αρνούνται να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων που μπορούν να σώσουν άλλες ζωές και να δωρίσουν υγεία σε χρόνια πάσχοντες; Μπορεί το δίλημμα να πηγάζει από τη θρησκευτική πίστη; Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο βιώνει ο κάθε άνθρωπος τη θρησκευτική πίστη μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο δογματικός, διστακτικός, συντηρητικός ή ανεξάρτητος ακόμα και από τις θέσεις της Εκκλησίας. Και ότι ακόμα κι αν η εκκλησία ταχθεί περισσότερο ανοιχτά - ήδη έχουν διατυπωθεί απόψεις κορυφαίων εκπροσώπων - υπέρ της ενθάρρυνσης των μεταμοσχεύσεων, να μην κατορθώσει να αμβλύνει τους ανθρώπινους δισταγμούς.
Ίσως το «δίλημμα» να πηγάζει από την αδυναμία του ανθρώπου να υποτάξει τα συναισθήματα στη λογική τις δύσκολες ώρες που βρίσκεται αντιμέτωπος με την επώδυνη απώλεια αγαπημένων προσώπων επειδή δεν βρέθηκε έγκαιρα μόσχευμα για να τους χαρίζει παράταση ζωής μπορούν να αντιληφθούν πόσο πολύτιμη είναι η συναίνεση για τη δωρεά αυτή. Σε τέτοιες περιπτώσεις η λογική υπερνικά το συναίσθημα, η ελπίδα το φόβο, η ευθύνη τα μεταφυσικά διλήμματα.
Όταν ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, η έλλειψη δωρητών σώματος και δωρητών μοσχευμάτων φάνταζε ακόμα σαν ένα εμπόδιο στην πρόοδο της επιστήμης και της εξέλιξης της ιατρικής πρακτικής στην Ελλάδα. Σήμερα πάνω από δύο δεκαετίες μετά, οι γιατροί διαθέτουν και την εμπειρία και τις δυνατότητες να σώσουν ζωές με την μέθοδο της μεταμόσχευσης οργάνων και διατυπώνουν με μεγαλύτερη σιγουριά ελπίδες σε υπό άλλες συνθήκες καταδικασμένους ασθενείς.

Αλλά δεν υπάρχει προσφορά οργάνων για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Σήμερα το πρόβλημα φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο γιατί η επιστήμη έχει προσκρούσει σε μια αμέτοχή σε μεγάλο βαθμό κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει μεν απαίτηση από την ιατρική επιστήμη να σώζει ζωές αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην αποστολή αυτή ή να τη συνδράμει. Μια κοινωνία ατόμων που με ευγνωμοσύνη «αποδέχονται» τη δωρεά οργάνων εάν βρεθούν αντιμέτωποι με την ανάγκη αλλά δεν είναι έτοιμα να «δωρίσουν» και αναζητούν δικαιολογίες για να το αποφύγουν.

Η επίκληση θρησκευτικών, μεταφυσικών ή άλλων αφορμών προβληματισμού θα ήταν περισσότερο πειστική αν ο δισταγμός για τις μεταμοσχεύσεις που σώζουν ζωές μας διακατείχε και προ του διλήμματος να σώσουμε τη δική μας ζωή ή τη ζωή του δικού μας ανθρώπου.

Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο ζήτημα της δωρεάς ζωής και τις υποστήριξης των μεταμοσχευμένων πρέπει να καλλιεργηθεί σε συνθήκες απαλλαγμένες από συναισθηματική φόρτιση ή μεταφυσικούς προβληματισμούς, με την βεβαιότητα ότι οι δότες και δωρητές έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της πρωτοβουλίας.

 

Kατεβάστε τo άρθρο (24 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο  

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation