Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ -Το μόσχευμα χαρίζεται, η ποιότητα ζωής με την μεταμόσχευση καταχτίεται

"ΤΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΤΙΕΤΑΙ"


συνέντευξη Νίκου Κων. Καραντάκου
από τον Νίκο Βουλγαρόπουλο

Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε την συζήτησή μας ο Ανθυπαστυνόμος Νίκος ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, νεφροπαθής, μεταμοσχευμένος, αθλητής του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών, Σ. Α. Ν. και πρώτος αστυνομικός αθλητής, 'Aτομο με Αναπηρία, στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, στην οποία εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών, (Σ. Α. Ν.). Έναν πολύ μικρό, αλλά γεμάτο από μεράκι και ζεστασιά, φιλόξενο χώρο, στον οποίο δεσπόζουν ευρηματικά σκίτσα για τη ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και φωτογραφίες αθλητών του Συλλόγου.
Δραστήριος, δυναμικός, μαζί με τους συνεργάτες του, μέλη του Δ. Σ. του Σ. Α. Ν., έχουν κατορθώσει πάρα πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια από την ίδρυση αυτής της προσπάθειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ενεργοποίηση ενός αθλητικού δυναμικού 50 αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων αθλητών από 18 πόλεις της χώρας μας και την νομοθετική κατοχύρωση του αθλητισμού των αιμοκαθαιρόμενων και των μεταμοσχευμένων προσώπων στην πατρίδα μας.

- Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας ως νεφροπαθής.
- Η εμπειρία μου προέρχεται από την αιμοκάθαρση, με την μέθοδο του Τεχνητού Νεφρού, με την οποία έζησα για 15 ολόκληρα χρόνια και δύο μεταμοσχεύσεων από μεταθανάτιους δότες. Μία αποτυχημένη το 1980 στην Ν. Υόρκη και μία επιτυχημένη το 1994 στο Saint Etienne της Γαλλίας.
- Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και η πιο δυσάρεστη ανάμνησή σας, όλα αυτά τα
χρόνια;

-Κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης, η πιο συναρπαστική εμπειρία μου ήταν, το ότι συνέχισα την εργασία μου, με πολύ έντονο το συναίσθημα της προσφοράς, της συμμετοχής, της κοινωνικής ένταξης και της οικονομικής αυτονομίας. Οι πιο δυσάρεστες αναμνήσεις μου φυσικά είναι, όταν σε ηλικία 20 χρόνων αναγκάστηκα να μπω στην διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Δεν μπορούσα να δώσω μία εξήγηση, για το εάν είχα κάνει κάτι και βρέθηκα στην αιμοκάθαρση, ή εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι, για να απαλλαγώ από αυτή την δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Στην μεταμόσχευση η πιο δυσάρεστη εμπειρία μου ήταν η απόρριψη του πρώτου μοσχεύματος. Χρειάσθηκε πολύς χρόνος για να συνέλθω και να συνεχίσω τους προηγούμενους ρυθμούς της ζωής μου. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία υποστήριξη από ειδικούς. Όλα τα αντιμετωπίζεις μόνος σου, με την βοήθεια της οικογένειας και των προσφιλών σου προσώπων. Αναμφισβήτητα η πιο ευχάριστη ανάμνησή μου με την οποία ζω ακόμα και σήμερα, είναι η επιτυχημένη 2η μεταμόσχευση και οι χαρές που μου προσφέρει.

- Η σχέση σας με τον αθλητισμό πότε αρχίζει;
-Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια της αιμοκάθαρσης, (1979-1987) είχα πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά δυστυχώς, δεν υπήρχε τότε αθλητικός φορέας και αθλητική δραστηριότητα για να συμμετέχω. Αμέσως μετά την δεύτερη μεταμόσχευση το
1994, άρχισα δειλά-δειλά να
γυμνάζομαι με άλλους αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους αθλητές, οι οποίοι αποτελούσαμε το αθλητικό τμήμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών. Έπαιρνα μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων. Αργότερα το 1998, δημιουργήσαμε το πρώτο αμιγώς αθλητικό σωματείο, αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ. Α. Ν.), οπότε μπαίνουν και οι βάσεις για σοβαρή αθλητική ενασχόληση.
- Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αφιερώνετε τόσο χρόνο για τον αθλητισμό, την πρόοδο και την ανάπτυξή του, στην κατηγορία των Νεφροπαθών;
Μετά την δεύτερη μεταμόσχευση, έχοντας την πολύ κακή εμπειρία της πρώτης αποτυχημένης μεταμόσχευσης, σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι η μεταμόσχευση μπορεί να προσφέρει μία τόσο υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής. Πιστεύω ότι αυτήν την ποιότητα ζωής, έχω υποχρέωση να την προσφέρω στον εαυτό μου και σε όσους το επιθυμούν, με δημιουργική και ωφέλιμη απασχόληση, με συμμετοχή σε δραστηριότητες που δίνουν νόημα και περιεχόμενο στην ζωή μας και στην οποία πρωτεύουσα θέση κατέχει, η γυμναστική και ο αθλητισμός. Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία μου στην εφίδρωση, κατά την διάρκεια της πολύχρονης αιμοκάθαρσης, όταν μου έπεφτε η πίεση στην ώρα του μηχανήματος. Τώρα με την μεταμόσχευση, χαίρομαι και απολαμβάνω να μυρίζω τον ιδρώτα μου, κατά την διάρκεια της γυμναστικής, μαζί με μια πρωτόγνωρη αίσθηση σωματικής ευεξίας και αυτή την εμπειρία δεν την θυσιάζω για τίποτα. Επίσης ένας άλλος πολύ σοβαρός λόγος, είναι το ότι, δεν θέλω σε καμία περίπτωση, οι νεώτεροι νεφροπαθείς, ιδιαίτερα οι αιμοκαθαιρόμενοι, να στερηθούν κάτι που εγώ δυστυχώς δεν απήλαυσα. Την δυνατότητα της άθλησης, αλλά και γενικότερα τις χαρές και τις συγκινήσεις που ο αθλητισμός προσφέρει.

Προσεγγίζοντας όμως και την προσωπική διάσταση της λήψης ενός μοσχεύματος, αυτή δημιουργεί στον λήπτη μία ιδιαίτερη υποχρέωση. Πρόκειται για την αυθόρμητη ευγνωμοσύνη που αισθάνεσαι προς τον «άγνωστο» δότη σου και την αυτοδέσμευσή σου να στρατευθείς σε κοινή προσπάθεια, προβολής της αξίας και της προσφοράς αυτού του μοναδικού και ανεκτίμητου δώρου. Ο αθλητισμός ως ιδέα, αλλά και ως διαδικασία, προσφέρεται για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στη ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ για μεταμοσχεύσεις.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την αξία και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων της αιμοκάθαρσης, η οποία είναι ένα μεταβατικό στάδιο για όσους μπορούν να δεχθούν μόσχευμα. Σε όσους δεν μπορούν, τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία, απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής, δίνοντας χαρά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
- Ποια είναι η εμπειρία σας από συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις;
-Σε εθνικό επίπεδο, έχω πάρει μέρος από το 1995 σε έξι (6), Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ατόμων με Αναπηρία, (ΑμεΑ). Από το 2001 διοργανώνεται αυτόνομο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων, στο οποίο επίσης πήρα μέρος. Σε όλα αυτά τα πρωταθλήματα κατέκτησα πολλά χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια.

Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, πήρα μέρος το 2000 στην 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών που έγινε στην Αθήνα και κατέκτησα ένα χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος. Το 2002 πήρα μέρος στο 2ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Balaton) και κατέκτησα ένα ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, ένα χάλκινο στην επιτραπέζια αντισφαίριση και μία 5η θέση στα 100 μέτρα.
Επίσης έχω πάρει μέρος σε 4 παγκόσμια πρωταθλήματα στην κατηγορία senior (34-45 ετών), με τις παρακάτω διακρίσεις: 1) 1995 Manchester (ΑΓΓΛΙΑ), 3η θέση, χάλκινο μετάλλιο, στην επιτραπέζια αντισφαίριση. 2) 1997 Sydney (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ), 5η θέση, στο άλμα εις ύψος (1.40). 3) 1999 Βουδαπέστη (ΟΥΓΓΑΡΙΑ), 5η θέση, άλμα εις ύψος (1.40). 4) 2001 ΚΟΒΕ (ΙΑΠΩΝΙΑ), 2η θέση, ασημένιο μετάλλιο, άλμα εις ύψος, (1,40).

- Η Αστυνομία τι ρόλο έπαιξε σε όλη αυτή την «δοκιμασία»;
-Οφείλω με παρρησία να παραδεχθώ ότι η υπηρεσία μου, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και την περίεργη νοοτροπία που επικρατούσε, εν τούτοις μου συμπαραστάθηκε. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου με τους οποίους κατά καιρούς συνεργάστηκα και συνεργάζομαι, για την κατανόηση και την αγάπη με την οποία με περιέβαλλαν.

Ωστόσο η ένταξή μου, το 2001, στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ήταν η δικαίωση αυτής της προσπάθειάς μου και είναι πολύ τιμητικό για μένα, να είμαι ο πρώτος αθλητής 'Aτομο με Αναπηρία, Αστυνομικός. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω, ότι η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, για την αγωνιστική μου συμμετοχή και τις διακρίσεις, με τίμησαν το 1997, το 2001 και το 2002 με ειδική πλακέτα, μαζί με πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές, Ολυμπιονίκες και Παγκοσμιονίκες.


- Τι θα συμβούλευες στους άλλους νεφροπαθείς, αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους;
-Θα ήθελα πρώτα-πρώτα να ευχαριστήσω εσάς για το ενδιαφέρον σας και τα πολύ εύστοχα ερωτήματά σας. Τους νεφροπαθείς, με θετική διάθεση, θέλω να τους υπενθυμίσω, ότι είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας, αφού η επιστήμη κατόρθωσε να υποκαταστήσει τόσο αποτελεσματικά την ανεπανόρθωτη καταστροφή των νεφρών μας. Να τους παροτρύνω να επωφελούνται από τις δυνατότητες που μας προσφέρονται και να καταφεύγουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν και αναδεικνύουν την ποιότητα της ζωής που απολαμβάνουν, αλλά και σε δραστηριότητες που δίνουν νόημα και περιεχόμενο σ'αυτή.

Με ευθύνη και επίγνωση να στρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας στο μήνυμα και την ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ. Πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία είναι απαραίτητες, ωφέλιμες και εξαιρετικά χρήσιμες οι διαχρονικές, ανθρωπιστικές αξίες, που από τον τρόπο ζωής μας απορρέουν, της αλληλεγγύης, της ειρηνικής συνύπαρξης και του αλτρουισμού. Θεωρώ ότι οι νεφροπαθείς, ως χρόνιοι πάσχοντες έχουμε χρέος να προβάλλουμε στο κοινωνικό σύνολο ισχυρά πρότυπα και να ενισχύσουμε τις αξίες που προανέφερα, με την αγωνιστικότητα του αιμοκαθαιρόμενου και τον δυναμισμό του μεταμοσχευμένου. Να καταδείξουμε ότι παρά το ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε το ζην, σε δύσκολες συνθήκες, αγωνιζόμαστε και για το ευ ζην, αποδεικνύοντας ότι δεν είμαστε παρατηρητές της ζωής, αλλά παραμένουμε ενεργοί, ισότιμοι, δραστήριοι και δημιουργικοί πολίτες.
Ιδιαίτερα για τους μεταμοσχευμένους, θέλω να τονίσω την φράση με την οποία άρχισα την συζήτησή μας, «Το μόσχευμα χαρίζεται, η ποιότητα ζωής με την μεταμόσχευση καταχτιέται.»

Kατεβάστε τo άρθρο (66 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο 

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation