Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Ολυμπιακή Φλογα και μεταμόσχευση  

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ


Γράφει: ο Νίκος Κων. Καραντάκος

Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από γενικότερη ιδεολογική σύγχυση και πνευματικό αποπροσανατολισμό, είναι παρήγορο, ότι κάποια σύμβολα αντιστέκονται και επιμένουν να καταξιώνουν πανανθρώπινες έννοιες, όπως η αγάπη για τη ζωή και η ελπίδα για την διατήρησή της.

Η λέξη 'φλόγα' από μόνη της εκφράζει μια ορμή και εμπεριέχει έναν δυναμισμό. Η Ολυμπιακή Φλόγα ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα το σύμβολο του γνήσιου αθλητικού ιδεώδους, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα με την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Καλλιεργεί αισθήματα φιλίας και συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς και αναθερμαίνει κάθε φορά τις μεγάλες προσδοκίες των ανθρώπων για παγκόσμια ειρήνη, αρμονική συνύπαρξη και ευγενή άμιλλα.

Στα χέρια ενός μεταμοσχευμένου αθλητή η Ολυμπιακή Φλόγα δεν περιορίζεται μόνο στον Ολυμπιακό της χαρακτήρα. Έρχεται να προσδώσει και να ενισχύσει κάποια άλλα γνωρίσματα που συγκροτούν την ανθρώπινη ψυχοσωματική οντότητα. Υπενθυμίζει την έμπρακτη αγάπη και το χρέος προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Όπως το ηλιακό φως μεταδίδεται - μεταμοσχεύεται σαν φλόγα στην δάδα για να οδηγήσει τους αθλητές στην κατάκτηση της Ολυμπιακής Νίκης και της Αρετής, έτσι και η αγάπη και η πραγματική ευαισθησία, που εκδηλώνεται με τη δωρεά οργάνων, μεταδίδει με την μεταμόσχευση, την φλόγα της ζωής και την δυναμώνει - φωτίζει. Είναι η μοναδική δυνατότητα να απεξαρτηθή ο νεφροπαθής από την αιμοκάθαρση με την οποία είναι αναγκασμένος να ζει, αλλά και να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ένα μόσχευμα για να ζήσουν.

Δυνατότητα η οποία εξασφαλίζεται χάρη στη δωρεά οργάνων ενός συνανθρώπου μας, που έχασε την μάχη με την ζωή, σ' έναν άλλο που δίνει τον δικό του αγώνα γι' αυτή.


Το χρέος που έχουμε, όλοι εμείς οι μεταμοσχευμένοι αθλητές, κρατώντας στα χέρια μας την δάδα με την φλόγα της μεταμόσχευσης, είναι να φωτίζουμε και να οδηγούμε:

α) Ολους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται εξαρτημένοι στην αιμοκάθαρση και όσους έχουν ανάγκη από ένα μόσχευμα, αναθερμαίνοντάς τους την ελπίδα μιας επιτυχημένης,μεταμόσχευσης.
β) Την κοινωνία, ευαισθητοποιώντας την στην Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και το λυτρωτικό μήνυμά της.
γ) Τους πολίτες υπενθυμίζοντάς τους το δικαίωμα στη ζωή και το καθήκον στην προσφορά.

Η Ολυμπιακή Φλόγα με το μήνυμά της εμπνέει στα μεγάλα ιδανικά, για αγωνιστικότητα, πνευματική ανάταση και ηθική υπεροχή. Ενισχύει τον προσωπικό αγώνα του καθενός στην ΑΡΕΤΗ.

 

Συμβολικά η φλόγα της μεταμόσχευσης διευρύνει τους ορίζοντες για υπέρβαση με σεβασμό και έμπρακτη αγάπη προς τον Ανθρωπο. Συγχρόνως δημιουργεί στον λήπτη ένα αίσθημα απέραντης ευγνωμοσύνης και αυτοδεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που προβάλλουν και αναδεικνύουν το μεγαλείο της αγάπης, ενθαρρύνουν και παροτρύνουν στην προσφορά οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

 

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δε γινόταν κάποια αναφορά στο αμφισβητούμενο και σήμερα αθλητικό ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων, που αν και συμπλήρωσαν 100 χρόνια από την αναβίωσή τους, εν τούτοις το μήνυμά τους δοκιμάζεται και αμφισβητείται από την εμπορευματοποίηση, την υπερπροσπάθεια, την καχυποψία και την υστεροβουλία. Ένα ιδεώδες που κλυδωνίζεται ανάμεσα στο όραμα και την σκοπιμότητα.

Η πραγματική καταξίωση του Αρχαίου Ελληνικού Αθλητικού Πνεύματος, αποκτά κατά τον καλύτερο τρόπο το πραγματικό του νόημα, στην προσπάθεια των μεταμοσχευμένων αθλητών για συγκρότηση μιας σωματικά και ψυχικά ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Στεφανώνονται καθημερινά με το στεφάνι της αγριελιάς και απολαμβάνουν τον ανεκτίμητο κότινο της καλής λειτουργίας του μοσχεύματος, μέσα σ'ένα αναβαθμισμένο επίπεδο ζωής, με πρωτόγνωρη εμπειρία σωματικής ευεξίας.

Μετά την συμπλήρωση 9 χρόνων επιτυχημένης νεφρικής μεταμόσχευσης και έχοντας προηγούμενη εμπειρία 16 χρόνων στην αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό και 2 μεταμοσχεύσεων, εάν ήταν δυνατό να συμπυκνώσω την διπλή αυτή πείρα σε λίγες λέξεις, αυτές θα ήταν η παράφραση της γνωστής φράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η αιμοκάθαρση εξασφαλίζει το ζήν, η μεταμόσχευση χαρίζει το εύ ζήν.

Η μεταμόσχευση αναμφισβήτητα είναι ένα σύγχρονο θαύμα της Επιστήμης, για το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος. Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων, συγκεντρώνοντας συγχρόνως όλα εκείνα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την αναδείξουν ως ένα σύγχρονο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ.

Ο Νίκος Kων. ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, είναι νεφροπαθής μεταμοσχευμένος, με εμπειρία 16 χρόνων στην αιμοκάθαρση και 2 μεταμοσχεύσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος, Γενικός Γραμματέας του Σ. Α. Ν. και Ανθυπαστυνόμος της Ελληνικής Αστυνομίας.


Kατεβάστε τo άρθρο (36 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο 

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation