Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, Ασφαλής δείκτης ποιότητας ζωής του νεφροπαθή

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, Ασφαλής δείκτης ποιότητας ζωής του νεφροπαθή


Νίκος Κων. ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Μεταμοσχευμένος -
Ανθυπαστυνόμος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Αξιότιμη κυρία πρόεδρε,
Φίλες και φίλοι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.

Ε ι σ α γ ω γ ή

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρόεδρο της Ε.Ν.Ε.Ν. κυρία Παναγιώτα ΤΣΟΥΓΙΑ, για την τιμητική πρόταση που μου έκανε και με συμπεριέλαβε στο σημερινό τραπέζι με θέμα την ποιότητα ζωής του νεφροπαθή.
Για άλλη μία φορά θέλω και δημόσια να ομολογήσω την σημαντική συνεισφορά της Ένωσης, στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την ενημέρωση των νοσηλευτών νεφρολογίας, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες νεφροπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι, να απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου νοσηλευτικές υπηρεσίες.
Θα ήθελα να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή και όλους τους συντελεστές του συνεδρίου, για την επιλογή του θέματος. Προσωπικά το βρίσκω γοητευτικό, επειδή τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής μου ως νεφροπαθής, αγωνίζομαι για ποιότητα ζωής.
Όταν η κυρία ΤΣΟΥΓΙΑ πριν από 2 μήνες με αναζήτησε, δεν γνώριζα για την διοργάνωση του συνεδρίου, ούτε ότι είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, ενότητα με θέμα την ποιότητα ζωής. Την περίοδο εκείνη με απασχολούσε πάρα πολύ έντονα το θέμα της ποιότητας ζωής και ο προσδιορισμός της και προσπαθούσα να βάλλω τις σκέψεις μου σε κάποια τάξη. Αυτές τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες μου θα μοιρασθώ σήμερα μαζί σας, ελπίζοντας ότι παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον και θα αποτελέσουν ευκαιρία για γόνιμο διάλογο και εποικοδομητικό προβληματισμό
.


Ο περασμένος αιώνας χαρακτηρίσθηκε ως η σημαντικότερη περίοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Μάλιστα ο άνθρωπος στην συνεχή προσπάθειά του για να υπερνικήσει, το εφήμερο, τον χρόνο και το θάνατο, κέρδισε πολλές μάχες, χωρίς βεβαίως να μπορέσει να κερδίσει και τον πόλεμο.
Ανάμεσα στις νίκες αυτές ξεχωριστή θέση κατέχει και η δυνατότητα υποκατάστασης της λειτουργίας ενός ζωτικού οργάνου όπως είναι οι νεφροί. Δεν νομίζω ότι μπορεί η Επιστήμη και ο ¶νθρωπος να υπερηφανεύονται για ανάλογη αποτελεσματική επιτυχία και σε άλλα ζωτικά όργανα, αντίστοιχη της αποτελεσματικότητας, των μεθόδων αντιμετώπισης του τελικού σταδίου της Χ. Ν. Α. της αιμοκάθαρσης και της μεταμόσχευσης.
Όταν αναφερόμαστε σε αποτελεσματική αντιμετώπιση, εννοούμε ακριβώς την ποιότητα ζωής που προσφέρουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στην περίπτωσή μας, την ποιότητα ζωής που προσφέρουν αυτές οι μέθοδοι, στα άτομα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χ.Ν.Α.
Σήμερα γίνεται πολύς λόγος γενικότερα για ποιότητα, συνθηκών διαβίωσης, ποιότητα προϊόντων, αγαθών και προσφερομένων υπηρεσιών. Γενικά η έννοια της ποιότητας, προερχόμενη ετυμολογικά από την λέξη ποιώ, έχει αναφορά στην δημιουργικότητα.
Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, ISSO, ποιότητα είναι, το σύνολο των χαρακτηριστικών τα οποία προσδίδουν σε μια οντότητα την ικανότητα να ικανοποιεί απαιτήσεις,(συμβατικές ή συνεπαγόμενες).

Τα χαρακτηριστικά αυτά, αφορούν ανταπόκριση σε συγκεκριμένες και κοινά αποδεκτές απαιτήσεις, με υψηλά standards και αυστηρές προδιαγραφές.
Όταν αναφερόμαστε σε ποιότητα ζωής, ενός χρονίως πάσχοντα όπως είναι ο νεφροπαθής, τα standards, οι δείκτες και οι αριθμοί, δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τις απαιτήσεις, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις αξίες του. Μπορούν όμως να προσδιορίσουν, πάλι συμβατικά, την επάρκεια της Αιμοκάθαρσης, (αναφέρομαι στον γνωστό τύπο Kt/V) και την επιτυχία της μεταμόσχευσης, που είναι πιστεύω βασικές προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής του νεφροπαθή.
Εάν θα θέλαμε να δώσουμε τον ορισμό της ποιότητας ζωής του νεφροπαθή, χωρίς παραπομπές, η προσωπική μου εμπειρία μαρτυρεί ότι, ποιότητα ζωής για τον νεφροπαθή, είναι η δυνατότητα που προσφέρεται στο άτομο, με τις μεθόδους υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, να συνεχίσει τον προηγούμενο τρόπο ζωής του, με τις ίδιες συνήθειες, ανάγκες, απαιτήσεις και ενδιαφέροντα, ή να μπορεί γενικά να συμμετέχει σε βασικά κοινωνικά αγαθά και δραστηριότητες που δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη ζωή του.
Ενδεικτικά αναφέρω, την συνέχιση της εργασίας ή της απασχόλησής του, την διατήρηση ή τη δημιουργία οικογένειας, την παρακολούθηση της εκπαίδευσης, την πρόσβαση σε διακοπές και τα hobbies, όπως επίσης και τη συμμετοχή του στην σωματική άσκηση και σε αθλητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα χρήσιμη και ανακουφιστική είναι η δυνατότητα που δίνεται στα ηλικιωμένα άτομα, με την εξασφάλιση της αυτοεξυπηρέτησης και της αξιοπρέπειας.
Ποιος όμως είναι ο ρόλος και η θέση της γυμναστικής και του αθλητισμού, στη ζωή ενός αιμοκαθαιρόμενου ή ενός μεταμοσχευμένου;

Η εμπειρία μου ως νεφροπαθής προέρχεται από μία διαδρομή 25 χρόνων. Το 1979 σε ηλικία 20 χρόνων διαπιστώνεται τελικό στάδιο Χ. Ν. Α. και αντιμετωπίζεται με την μέθοδο του Τ. Ν. Το 1980 κάνω μεταμόσχευση από μεταθανάτιο δότη στην Ν. Υόρκη. Μετά από πολλές περιπέτειες σε 6 μήνες το μόσχευμα αποβάλλεται και επανέρχομαι στην αιμοκάθαρση για άλλα 14 χρόνια. Το 1994 κάνω την δεύτερη μεταμόσχευση από μεταθανάτιο δότη στο Saint Etienne της Γαλλίας, με την οποία ζω μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ήμουνα γραμμένος και στις δύο λίστες των μεταμοσχευτικών κέντρων της Αθήνας, αλλά ουδέποτε ειδοποιήθηκα.
Προσωπικά δεν μπορώ να προσεγγίσω «επιστημονικά» το θέμα, ούτε υπάρχουν στοιχεία για να σας παρουσιάσω. Θα περιοριστώ στην εμπειρία μου και θα σας εκθέσω κάποιες απόψεις για τον αθλητισμό, γνωστών και καταξιωμένων αθλητών και αθλητικών παραγόντων.
Ως αιμοκαθαιρόμενος αθλητής, η εμπειρία μου είναι ελάχιστη και δεν αφορά συμμετοχή σε συστηματική άσκηση, ή συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα, παρά το ότι στην αιμοκάθαρση, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, δεν αντιμετώπιζα κανένα πρόβλημα και διέθετα πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Ως μεταμοσχευμένος αθλητής, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχω πάρει μέρος σε 8 Πανελλήνια πρωταθλήματα όπου συμμετέχουν μόνο αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι, με πολλά μετάλλια και διακρίσεις. Σε 2 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, 2000 Αθήνα 1 χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος και 2002 στην Ουγγαρία, Balaton, 1 ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος και ένα χάλκινο στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Σε 5 Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων, 1995 Manchester Αγγλία ένα χάλκινο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση, 1997 Sidney Αυστραλία, 5η θέση με 1.40 στο άλμα εις ύψος, 1999 Βουδαπέστη στο ιστορικό Nepstadium, 5η θέση στο άλμα εις ύψος 1.40. 2001 ΚΟΒΕ Ιαπωνία 2η θέση ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος 1,40, και το 2003, στο Νancy της Γαλλίας, 5η θέση με 1,40 στο άλμα εις ύψος.
Ο αθλητισμός για όλους αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Για τα ¶τομα με Αναπηρία αποτελεί και δυνατότητα ισότιμης κοινωνικής ένταξης. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, συμβάλει στην σωματική ευεξία, την ψυχική υγεία και την πνευματική ισορροπία. Η πολιτεία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού και με την θετική συγκυρία της ανάληψης και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα μας, ενισχύει αυτές τις δραστηριότητες και εκπονεί ανάλογα προγράμματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Εκτός από τον πρωταθλητισμό, ενισχύει την αθλητική δραστηρ4ιότητα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως τον σχολικό αθλητισμό, μαζικό αθλητισμό, εργασιακό αθλητισμό, αθλητισμό στην τρίτη ηλικία και φυσικά τον αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία.
Στο σημείο αυτό οφείλω να αναφέρω κάποιες δηλώσεις διακεκριμένων αθλητών και αθλητικών παραγόντων για την αξία του αθλητισμού.
«Η δυναμική που δίνουν οι αθλούμενοι νεφροπαθείς σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα που λέγεται αθλητισμός είναι πολύ σημαντικότερη ακόμα και από τη δυναμική που
δίνουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Και αυτό γιατί όλος ο αθλητισμός στηρίζεται στο μήνυμα του «αγώνα» που αυτοί οι άνθρωποι στέλνουν στην κοινωνία μας.
Οι αθλούμενοι νεφροπαθείς είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και μοιράζονται μαζί μας τη χαρά της άθλησης. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι ο ίδιος για όλους και ότι όλοι οι αθλητές- νεφροπαθείς ή όχι μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα. Ο ίδιος πόνος, ο ίδιος ιδρώτας, η ίδια κούραση και προσπάθεια χρειάζονται και για τον υγιή και για τον νεφροπαθή αθλητή.
Το κέρδος είναι το ίδιο: η ζωή μέσα σε ένα καθαρότερο, πιο αγνό περιβάλλον και η είσπραξη εντόνων συναισθημάτων που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να χαρίσει.
Στα πλαίσια της προσφοράς των αθλουμένων νεφροπαθών εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Συλλόγου τους για προώθηση της ιδέας της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ. Η δωρεά οργάνων είναι απόρροια μιας σημαντικής ιατρικής προόδου που δεν μπορούμε να την αφήσουμε αναξιοποίητη.
Μέσα από τον αθλητισμό, λοιπόν, την πιο αξιοκρατική, συναδελφική και συντροφική δράση της κοινωνίας μας, οφείλουμε να στείλουμε και αυτό το μήνυμα: Να βοηθήσει ο καθένας από εμάς μέσα από τη δική του ατυχή θυσία, να γεννηθεί η ελπίδα για τον συνάνθρωπό μας.
Να είστε βέβαιοι ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και εγώ προσωπικά, θα είμαστε συμπαραστάτες σας στην πρωτοβουλία σας αυτή και όλοι μαζί θα βάλουμε τα δυνατά μας για να απλώσουμε σε όλη την υφήλιο αυτό το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, ένα μήνυμα που πηγάζει από την ολυμπιακή ιδέα του εθελοντισμού, την οποία πρωτίστως υπηρετούμε».

Βούλα Πατουλίδου: Ολυμπιονίκης
«Ο αθλητισμός, είναι πηγή χαράς και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για ηθική και αισθητική έμπνευση».
Γιώργος Λιάνης: υφυπουργός αθλητισμού:
«Ο αθλητής βάζει στόχους που πρέπει να κατακτήσει και να προχωρήσει σε υψηλότερους. Αυτό απαιτεί εγρήγορση σωματικών πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων στον πιο άριστο συνδυασμό».
Γιώργος Φλωρίδης: υφυπουργός αθλητισμού:
«Ο αθλητισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο δικαίωμα έχουν όλοι».
Ανδρέας Φούρας: υφυπουργός αθλητισμού:
«Οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, είναι οι αθλητές μας».

Μετά τις ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούσαμε, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να παρουσιάσω κάποια ενδιαφέροντα ενημερωτικά στοιχεία, για την διοικητική δομή και τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις, στον λεγόμενο αγωνιστικό αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία.
Η μεγαλύτερη αθλητική Ομοσπονδία είναι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, η I.P.C. (International ParaOlympic Committee), είναι η αντίστοιχη της Δ.Ο.Ε. Στην I.P.C. εκπροσωπούνται οι αθλητικές ομοσπονδίες των κινητικά αναπήρων, των παραπληγικών, των ακρωτηριασμένων, των τυφλών και της εγκεφαλικής παράλυσης. Έχει την ευθύνη για την διοργάνωση και διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων. Οι αναπηρίες των κωφών και των μεταμοσχευμένων, όπως και τα Special Olympics, έχουν δικές τους ξεχωριστές αθλητικές Ομοσπονδίες, δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες της I.P.C, αλλά διοργανώνουν ξεχωριστούς Παγκόσμιους Αγώνες.


Αθλητισμός   Μ ε τ α μ ο σ χ ε υ μ έ ν ω ν:

Η μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία, είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αγώνων Μεταμοσχευμένων, η W.T.G.F. (World Transplant Games Federation) και έχει την ευθύνη για την διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Μεταμοσχευμένων. Οι αγώνες αυτοί γίνονται κάθε δύο χρόνια. Το 2003 έγιναν οι 14οι στο Nancy της Γαλλίας και το 2005 θα γίνουν στο Οντάριο του ΚΑΝΑΔΑ. Στους Αγώνες αυτούς συμμετέχουν άτομα τα οποία έχουν υποστεί μεταμόσχευση ζωτικών συμπαγών οργάνων, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, ή διπλομεταμόσχευση. Τελευταία συμμετέχουν και άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών. Στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων συμμετέχουν περίπου 1200-1500 άτομα από 45 χώρες και παίρνουν μέρος σε αγωνίσματα στίβου, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αντισφαίρισης, ποδηλασίας, Badminton και βόλεϊ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αγώνων Μεταμοσχευμένων, ιδρύθηκε το 1980 από τον ¶γγλο χειρούργο μεταμοσχευτή κ. Maurice SLAPAK. Η χώρα μας είναι από τα ιδρυτικά μέλη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία με πρωτεργάτες τον χειρούργο μεταμοσχευτή κ. Βαγγέλη ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ και τον μεταμοσχευμένο κ. Παναγιώτη ΤΣΕΡΕ. Εκπροσωπούμεθα στην Ομοσπονδία με το αθλητικό σωματείο Μεταμοσχευμένων ΔΡΟΜΕΑΣ.


Όλες οι αναπηρίες που συμμετέχουν σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις έχουν κατηγορίες στις οποίες συμμετέχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες, ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας. Υπάρχουν ειδικοί, (Classifiers), οι οποίοι κατά την διαπίστευση των αθλητών, εξετάζουν τον βαθμό αναπηρίας του κάθε αθλητή ή της αθλήτριας, οι οποίοι περνάνε από έναν έλεγχο από αρμόδιες τεχνικές επιτροπές το λεγόμενο classification, για να καταταγούν σε ανάλογη με το βαθμό της αναπηρίας τους, κατηγορία.
Για τους αιμοακαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους, επειδή είναι σαφής η αναπηρία και δεν υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια αναπηρίας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αγώνων Μεταμοσχευμένων, η (World Transplant Games Federation) και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ΣΠΟΡ για αιμοκαθαιρόμενα και μεταμοσχευμένα άτομα, έχουν καθιερώσει και αναγνωρίσει για άνδρες και γυναίκες τις ηλικιακές κατηγορίες: 20-29 adults, 30-39 seniors, 40-49 super senior, 50-59 veteran και άνω των 59 ετών super veteran.

Αθλητισμός   Α ι μ ο κ α θ α ι ρ ό μ ε ν ω ν:


Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ πρόσφατα το 2000, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών, (Σ. Α. Ν.), διοργανώθηκε στην Αθήνα η 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος 280 αθλητές, 200 μεταμοσχευμένοι και 80 αιμοκαθαιρόμενοι, από 16 χώρες. Το σημαντικότερο από αυτή την συνάντηση ήταν ότι πήραν μέρος για πρώτη φορά, σε διεθνές αθλητικό περιβάλλον και επίπεδο και αιμοκαθαιρόμενοι. Επίσης από αυτήν την πρωτοβουλία, γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ΣΠΟΡ για μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαιρόμενους, η E. T. D. S. F. (European Transplant and Dialysis SPORTS Federation).
Με ευθύνη της Ομοσπονδίας διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων. Από 29 Αυγούστου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2004, διοργανώνεται στην Λιουμπλιάνα της ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ το 3ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων.
Η συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις, γίνεται με αυστηρά αθλητικά κριτήρια, μετά οπό συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Οι αγώνες αυτοί και οι εθνικές αποστολές στο εξωτερικό, στηρίζονται οικονομικά από την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.
Με τον νέο αθλητικό νόμο, 2725/1999, ο αθλητισμός των Ατόμων με Αναπηρία αναγνωρίσθηκε ισότιμα με τον αθλητισμό των υγιών και οι ανάπηροι αθλητές που διακρίνονται απολαμβάνουν τα ίδια ευεργετήματα με όλους τους άλλους αθλητές. Με τον νόμο 3057/2002 που συμπλήρωσε και τροποποίησε τον ισχύοντα αθλητικό νόμο και την υπουργική απόφαση 8905/ΦΕΚ 437/3-3-2004, μετά από πολλές προσπάθειες του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών, αναγνωρίσθηκε πλέον ισότιμα ο αθλητισμός και για τους αιμοκαθαιρόμενα και μεταμοσχευμένους αθλητές.
Για τα αιμοκαθαιρόμενα και μεταμοσχευμένα άτομα ωστόσο όλα τα ευεργετικά στοιχεία του αθλητισμού, οι χαρές και οι συγκινήσεις του, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, λόγω της τεράστιας δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε στην προσέγγισή του. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη διαφορά ανάμεσα στους υγιείς αθλητές, τους αθλητές των άλλων αναπηριών και τους αιμοκαθαιρόμενους και τους μεταμοσχευμένους αθλητές. Όλοι οι υγιείς αθλητές διαθέτουν τέλεια φυσική υγεία και οι άλλες κατηγορίες αναπήρων (ακρωτηριασμένοι, τυφλοί, κωφοί), μπορούν να ανταποκριθούν στην επίπονη προετοιμασία και τις προπονήσεις, αλλά και κατά την διάρκεια του αγώνα στην υπερπροσπάθεια, χωρίς να χρειασθεί να διακινδυνεύσουν κάτι και χωρίς να απειλείται η υγεία τους. Παρά μόνο είναι εκτεθειμένοι σε συνήθεις τραυματισμούς. Οι αιμοκαθαιρόμενοι και οι μεταμοσχευμένοι αθλητές όμως, για να μπορέσουν να συμμετέχουν στη γυμναστική, τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον πρωταθλητισμό, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες αιμοκάθαρσης ή μια εξαιρετικά επιτυχημένη μεταμόσχευση. Οι αιμοκαθαιρόμενοι και οι μεταμοσχευμένοι θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσουμε το ζην και στη συνέχεια να αναζητήσουμε το ευ ζην. Αυτό επίσης από μόνο του δεν αρκεί, διότι θα πρέπει διαρκώς να διατηρούμε μία πάρα πολύ δύσκολη ισορροπία, ανάμεσα στο τι μπορούμε αγωνιστικά να επιτύχουμε και το τι επιτρέπεται ή τι μπορούμε να κάνουμε.
Ο βαθμός της δυσκολίας όμως αναδεικνύει και το τεράστιο μέγεθος της προσπάθειας, όπως αυτή καταδεικνύεται από συγκεκριμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επέλεξα.

ΛΟΥΚΑΚΗΣ Μιχάλης:
36 χρονών, άρχισε αιμοκάθαρση σε ηλικία 11 ετών διατηρείται για 25 χρόνια Από τους πρώτους αιμοκαθαιρόμενους αθλητές. Έχει πάρει μέρος σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα με πολλές διακρίσεις και σε 2 Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων, 2000 Αθήνα χάλκινο πιγκ-πογκ και 2002 Ουγγαρία.

ΑΓΑΝΙΩΤΑΚΗΣ Λευτέρης:
21 ετών, άρχισε αιμοκάθαρση σε ηλικία 7 ετών και παρέμεινε μέχρι τα 13. Από τα 13 μέχρι σήμερα ζεί μεταμοσχευμένος. Πήρε μέρος το 2003 σε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και προκρίθηκε για συμμετοχή στους 14ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Nancy της Γαλλίας όπου κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα και ένα χάλκινο στα 400 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ'αυτή την κατηγορία, (20-30 ετών), οι επιδόσεις είναι πάρα πολύ υψηλές. Π.χ. 100μέτρα Παγκόσμιο ρεκόρ 11.18, ύψος 1.81, μήκος 6,85μ.

ΔΡΟΣΟΣ Ρουσέτος:
 45 ετών, παρέμεινε στην αιμοκάθαρση με Τ. Ν. για 19 Χρόνια, είναι μεταμοσχευμένος 4 χρόνια και πήρε μέρος το 2001 στους 13ους Παγκόσμιους Αγώνες στην Ιαπωνία και το 2003 στους 14ους Παγκόσμιους Αγώνες μεταμοσχευμένων στη Γαλλία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση Επίσης έχει πάρει μέρος με διακρίσεις σε 2 Πανευρωπαϊκά και σε 9 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ Νίκος:45 ετών, μεταμοσχεύτηκε πριν 33 χρόνια, πήρε μέρος σε 6 Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων και σε πολλά Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Το 2003 πήρε μέρος στους 14ους Παγκόσμιους Αγώνες μεταμοσχευμένων κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

ΜΟΚΚΑΣ Κώστας:
Γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. ¶ρχισε αιμοκάθαρση, με την μέθοδο του Τεχνητού Νεφρού, τον Ιούνιο του 1998 και μεταμοσχεύτηκε τον Μάρτιο του 1999, δεχόμενος συγγενικό μόσχευμα από τον πατέρα του. Η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό αρχίζει το 1986 σε ηλικία 14 ετών συμμετέχοντας στην ομάδα μπάσκετ του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (παιδικό). Ως αθλητής νεφροπαθής δραστηριοποιείται το 2000, στο Σ. Α. Ν.
Έχει πλούσια αγωνιστική παρουσία με συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις και σημαντικότατες διακρίσεις.
Πήρε μέρος το 2001 στους 13ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Kobe της Ιαπωνίας, 3η θέση χάλκινο μετάλλιο στην σφαίρα και το 2003 στους 14ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Nancy της Γαλλίας, κατακτώντας την 2η θέση και ασημένιο μετάλλιο στη σφαίρα
.

Επίσης πήρε μέρος σε 2 Πανευρωπαϊκούς και 6 Πανελλήνιους Αγώνες αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων με πολλές διακρίσεις. Δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο για τον αθλητισμό. Το 2004 και το 2005 προπονείται με τον κ. Φώτη ΣΤΕΦΑΝΗ, ο οποίος είναι ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας στίβου της Κύπρου. Αναφέρεται ως υπόδειγμα μεταμοσχευμένου αθλητή, τόσο για τις διακρίσεις του, αλλά ιδιαίτερα για την επιβάρυνση που έχει το άθλημα της σφαιροβολίας, αφού η σφαίρα ζυγίζει 7.250 γραμμάρια και για την σωματική δύναμη που πρέπει να διαθέτει ο μεταμοσχευμένος αθλητής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αθλήματος.
Πριν ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, θα ήθελα να κάνω αναφορά σε μια προσπάθεια η οποία γεννήθηκε από την ανάγκη, να προσεγγίσουν και οι νεφροπαθείς κοινωνικά αγαθά, που αναδεικνύουν και προάγουν την ποιότητα της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σ. Α. Ν. είναι το πρώτο αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με την αθλητική νομοθεσία στον οποίο δραστηριοποιούνται αιμοκαθαιρόμενοι.
Οι δραστηριότητές μας κινούνται στο τρίπτυχο:
¶θληση – κοινωνική παρέμβαση – πολιτιστική έκφραση.
Στόχοι, φιλοδοξίες και επιδιώξεις μας είναι:
• Να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε αθλητική δραστηριότητα στους Νεφροπαθείς, (αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους).
• Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικά αγαθά που αναδεικνύουν και προάγουν την ποιότητα ζωής.
• Να αναδείξουμε την αποτελεσματικότητα της αιμοκάθαρσης σαν θεραπευτική μέθοδο και αναπόφευκτη διαδικασία ζωής.
• Να προβάλλουμε την αξία και την προσφορά της μεταμόσχευσης και δια του αθλητισμού, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, στην ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Αγωνιστικά, καλλιεργούμε κυρίως Ολυμπιακά αθλήματα, όπως, στίβου, κολύμβησης και επιτρ. αντισφαίρισης. Οι αθλητές μας, συνολικά 50 άτομα, άνδρες και γυναίκες, παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων, που γίνεται κάθε 2 χρόνια, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αιμοκαθαιρόμενων & μεταμοσχευμένων, κάθε 2 χρόνια και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, κάθε χρόνο.
Οι Έλληνες αθλητές νεφροπαθείς, με τον Σ. Α. Ν. υπήρξαν από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση του αθλητισμού σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και ιδρυτικά μέλη της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ SPOR για ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΑ και ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΑ άτομα, E.T.D.S.F. (EUROPEAN TRANSPLANT & DIALYSIS SPORTS FEDERATION).

Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου, θα ήθελα να επισημάνω και την πνευματική διάσταση όλων αυτών των διεργασιών και δραστηριοτήτων, αφού από τον αθλητισμό απορρέουν υψηλές ανθρωπιστικές αξίες, διαχρονικά ιδεώδη και ιδανικά, τα οποία πρώτοι οι πρόγονοί μας συνέλαβαν με το Ολυμπιακό Πνεύμα και καθιέρωσαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ζωή του νεφροπαθή είναι μια διαρκής άσκηση και ένας συνεχής αγώνας. Είναι υποχρεωμένος να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του και να συμβιβασθεί, με πολύ δύσκολες συνθήκες και συνήθειες, οι οποίες δεν επιδέχονται παρεκκλίσεις, αδιαφορία ή επιπολαιότητα.
Αυτή την καθημερινή αγωνιστικότητα, έρχεται να την ολοκληρώσει ο αθλητισμός με τους δικούς του όρους και κανόνες. Οι νεφροπαθείς αθλητές συναγωνιζόμενοι σε αξιοκρατικές συνθήκες, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την «ανωτερότητα» του «αντιπάλου». Η νίκη και η ήττα προσλαμβάνουν τελείως διαφορετικές έννοιες. Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής, με συναίσθηση της ποιότητας ζωής που απολαμβάνει, αυτοδεσμεύεται να αναδείξει δια του αθλητισμού, αυτό το «προνόμιο» που του προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία. Ο μεταμοσχευμένος αθλητής, ως λήπτης οργάνου, με ευθύνη και επίγνωση ότι είναι αποδέκτης ανεκτίμητης αγάπης, συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες κάνοντας συνετή χρήση της δωρεάς και συστρατεύεται σε κοινή προσπάθεια για προβολή αυτού του μεγαλείου της προσφοράς, για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία στην ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.
Στην σημερινή εποχή, που οι αξίες αμφισβητούνται, τα ιδεώδη και οι θεσμοί δοκιμάζονται, θεωρώ ότι οι αθλητές νεφροπαθείς αποτελούν το αντίβαρο της κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς και ως κοινωνικά πρότυπα εμπνέουν σε επαναπροσδιορισμό στόχων και προτεραιοτήτων. Οι αθλητές νεφροπαθείς επιδιώκουν με θετική διάθεση να αναδείξουν και να διακηρύξουν την αγωνιστικότητα της αιμοκάθαρσης και τον δυναμισμό της μεταμόσχευσης.
Προσδοκώ και από τις επιστημονικές κοινότητες του χώρου της Νεφρολογίας, γιατρούς και νοσηλευτές, να αναγνωρίσουν την αξία και την σημασία του αθλητισμού για τους νεφροπαθείς και να συνεργασθούν με τους αθλητικούς φορείς, για αναβάθμιση του ρόλου του αθλητισμού στη ζωή του νεφροπαθή. Έχουμε ανάγκη από ενθάρρυνση και παρότρυνση ώστε άφοβα να καταφύγουμε στον αθλητισμό. Στους μεσομακροπρόθεσμους οραματισμούς μου είναι, τουλάχιστον σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου επικρατούν κοινές αντιλήψεις, στους αγώνες να παρευρίσκονται νοσηλευτές και γιατροί, οι οποίοι θα κάνουν και τις απονομές στους νικητές.
Τελειώνοντας οφείλω με δυσαρέσκεια να αναφερθώ, στην αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται όλη αυτή η προσπάθεια από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες του χώρου και ιδιαίτερα τις εταιρείες μηχανημάτων και φίλτρων Τεχνητού Νεφρού. Ασφαλώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


«Όταν η σωματική άσκηση
δεν συνοδεύεται
και με προσωπικό αγώνα
για αναζήτηση της Αλήθειας και κατάκτηση της Αρετής,
τότε το ανθρώπινο σώμα,
μετατρέπεται σε μηχανή παραγωγής
μυϊκής δύναμης».

 

  Kατεβάστε τo άρθρο (839 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation