Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Αναφορά... στον άνθρωπο    

ΑΝΑΦΟΡΑ... ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!
Με την ευκαιρία βράβευσης του κου Jeff Nonemaker

ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος
μεταμοσχευμένος

Είναι αλήθεια ότι όταν άκουσα για μια ακόμα δημόσια εμφάνισή σας και ιδιαίτερα για μια ακόμη βράβευση του Jeff, σκέφθηκα, μήπως το παρακάνετε;

Επειδή όμως είχα δεσμευθεί στον εαυτό μου να παρευρεθώ, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη εκδήλωση στην αίθουσα των Κωνσταντινουπολιτών, δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να απουσιάσω.
Αυτονόητο όπως ήταν, οι εισηγητές - ομιλητές, αναφέρθηκαν στην αξία της προσφοράς γενικά και ειδικά και στα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της πράξης του δότη,(Jeff) και στην αξιοπρέπεια και την γενναιότητα με την οποία αντιμετώπιζε ο λήπτης (Δημήτρης), την προσωπική του δοκιμασία.

Οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, δότης και λήπτης, ήρθαν με τρόπο καταλυτικό να εξαλείψουν τις αρχικές μου επιφυλάξεις, φόβους και ενδοιασμούς, κατά πόσο ακόμα μια εμφάνισή τους, θα είχε το αποτέλεσμα που ήρμοζε. Δεν είχα παρευρεθεί στο παρελθόν σε ανάλογη εκδήλωση, ωστόσο όμως γνώριζα και τον δότη και τον λήπτη και είχα προβληματισθεί με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Εντύπωση μου προκάλεσε ο δότης, ο οποίος με την ενέργειά του αυτή καταξίωσε κατά ιδανικό τρόπο το νόημα και το μήνυμα της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Μια πράξη η οποία αποκτά αξία, μόνο όταν γίνεται υπεύθυνα, με επίγνωση και αγάπη. Επίσης αξιέπαινη είναι η διάθεσή του, ώστε η προσφορά του αυτή, να μην γνωστοποιηθεί ευρύτερα, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε τελικά, λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος και της σπανιότητάς της.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη συμπεριφορά του δότη και αναπάντητο ερώτημά μου ήταν, πως το έκανε; Τι τον ώθησε;

Στο ερώτημα αυτό ο δότης ήταν σαφής. Επηρεασμένος από την Ευαγγελική παραβολή, τον συγκίνησε ιδιαίτερα η συμπεριφορά του Καλού Σαμαρείτη και εφ' όσον μπορούσε, θέλησε να τον μιμηθεί και να τον ξεπεράσει. Είναι χαρακτηριστική η απλότητα με την οποία κατέληξε στην απόφαση αυτή. Έχω δύο νεφρά, αφού έχει ανάγκη το ένα και μπορώ να το προσφέρω, το χαρίζω. Εκείνο όμως το οποίο ήρθε να ολοκληρώσει αυτή την πράξη του δότη και να τον χαρακτηρίσει ως ένα άτομο με πλούσιο και ευαίσθητο ψυχικό κόσμο, είναι η διαπίστωση και η ομολογία του για το ότι τελικά, αυτά τα οποία πήρε από την πράξη του αυτή, είναι περισσότερα απ'όσα ο ίδιος πρόσφερε. Και ότι δεν παίρνουμε χαρά και ικανοποίηση μόνο όταν μας δίνουν, αλλά μπορούμε να ευχαριστηθούμε και να πλημμυρίσει η ψυχή μας από χαρά και όταν προσφέρουμε με αγάπη και επίγνωση.

Ο λήπτης, με παρρησία, σεμνότητα και ταπείνωση, για άλλη μια φορά, δημόσια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον ευεργέτη του (δότη), αλλά και προς την σύζυγό του, η οποία με πνεύμα συναίνεσης και προθυμίας, συμπαραστάθηκε σε όλη την διαδικασία.

Φεύγοντας από αυτή την εκδήλωση, αναθεωρώντας τις αρχικές επιφυλάξεις και τους ενδοιασμούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η δημόσια εμφάνιση ανθρώπων οι οποίοι ευεργέτησαν ή ευεργετήθηκαν, για να φωτίζουν και να οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στις αξίες και τις αρχές που τον ξεχωρίζουν από τα άλογα ζώα και τον καθιστούν κατά τον Μένανδρο «χαρίεν».

Τέλος ειλικρινά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της λιτής εκδήλωσης, αλλά τόσο μεστής σε μηνύματα και διδάγματα.

Kατεβάστε τo άρθρο (30 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο 

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

        

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation