Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Αναφορά στον Γιώργο Ε. Διγενή  

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ Ε. ΔΙΓΕΝΗ

Ν. Β. Ντόμπρος

Στις 13 Νοεμβρίου 1998 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον σαν κεραυνό ξαφνικό χαμό, εδώ στη Θεσσαλονίκη, του αξέχαστου συναδέλφου και φίλου Γιώργου Ε. Διγενή. Σήμερα, χωρίς καλά καλά να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας, αφιερώνουμε στη μνήμη του το 3° Πανελλήνιο Συμπόσιο Περιτοναϊκής Κάθαρσης, που γίνεται, όχι από σύμπτωση, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Ε. Διγενής γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Μετά το πέρας των Γυμνασιακών του σπουδών στο 11° Γυμνάσιο Περιστερίου το 1964, έγινε δεκτός, μετά από εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία απεφοίτησε το 1970 με "Λίαν καλώς". Μεταξύ των ετών 1970 και 1974 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και εξεπλήρωσε την υποχρέωση ιατρικής υπηρεσίας υπαίθρου στους Καλλιανούς Καρυστίας.
Το 1974 έγινε δεκτός ως ειδικευόμενος στην Παθολογική Κλινική του Νοσηλευτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Υφηγητή κ. Μιλτιάδη Σαμαρτζή. Το 1977 έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας. Τον ίδιο χρόνο έγινε δεκτός στην Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ως ειδικευόμενος στη Νεφρολογία υπό την επίβλεψη του Υφηγητού κ. Αλεξάνδρου Συμβουλίδη. Το 1980 έλαβε την ειδικότητα της Νεφρολογίας και το 1981 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μετά πρόσθετης τιμητικής διάκρισης.
Το 1981 απέκτησε το πτυχίο ECFMG και κατέλαβε έμμισθη θέση ερευνητή (research fellow) υπό τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Ωραιόπουλο στο Νεφρολογικό Τμήμα του Toronto Western Hospital του Καναδά, που περιλαμβάνεται στα εκπαιδευτικά νοσοκομεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Toronto . Κατά την εκεί παραμονή του, παράλληλα με το ερευνητικό πρόγραμμα είχε και την υπευθυνότητα των χρόνιων ουραιμικών που ευρίσκονταν υπό θεραπεία με διαλείπουσα ή συνεχή φορητή περιτοναϊκή κάθαρση.
Μετά από 19μηνη μετεκπαίδευση στον Καναδά, επέστρεψε στην Αθήνα και συνέχισε την κλινική, εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα στο Νεφρολογικό Τμήμα της Β' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως συνεργάτης και επιμελητής.

Τον Ιανουάριο του 1986 διορίστηκε ως Επιμελητής Α' στο Νεφρολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Τον Σεπτέμβριο του 1989 τοποθετήθηκε στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Ζερεφού θέση από την οποία συμμετείχε ενεργώς στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και θέση την οποία κατείχε μέχρι το θάνατο του, τον Νοέμβριο του 1996.

Ηταν παράλληλα:

- Μέλος των ακολούθων ιατρικών εταιρειών: - Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, - Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών, - Ελληνκή Αντιυπερτασική Εταιρεία, - Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, - European Dialysis and Transplant Association (EDTA), -International Society of Nefrology, International Society for Pertoneal Dialysis.
- Μέλος της Ομάδας Τεκμηρίωσης του Κέντρου Ελληνικής Ιατρικής Πληροφόρησης, Ορολογίας και Τεκμηρίωσης ΙΑΤΡΟΤΕΚ.
- Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνοκαναδικής Ιατρικής Εταιρείας o Ιπποκράτης".
- Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Διατροφής και Μεταβολισμού των νόσων των νεφρών.
- Κριτής εργασιών από το 1983 και μέλος της Επιτροπής Σύνταξης από το 1995 στο περιοδικό Peritoneal Dialysis bulletin, νυν Peritoneal Dialysis International, επίσημου οργάνου της International Society for Peritoneal Dialysis.
- Εισηγητής Επιτροπής Σύνταξης του Εθνικού Συνταγολογίου 1986-1988.
- Μέλος της Επιτροπής Σύνταξης του Περιοδικού "Ελληνική Νεφρολογία", επισήμου οργάνου της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

Είχε τιμηθεί με τις εξής ειδικές τιμητικές διακρίσεις:

1. Βράβευση της Διδακτορικής Διατριβής από ειδική επιτροπή της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Οκτώβριος 1981.
2. Απονομή του Τιμίου Σταυρού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, 1981.
3. Βραβείο υποβολής καλύτερης περίληψης εργασίας στο 8° Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας, Κέρκυρα, 11-13 Μαΐου 1994.
Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνούς κύρους ιατρικά περιοδικά και σε έγκριτα συγγράμματα,63 άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, 30 σε ξενόγλωσσα και 33 σε Ελληνικά περιοδικά. Επίσης 73 περιλήψεις του είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και είχε ανακοινώσει 25 εργασίες του σε διεθνή και τοπικά συνέδρια.
Μέχρι τον Ιούνιο 1996 είχαν επισημανθεί 367 αναφορές ξένων ερευνητών (citiations) από τις οποίες 252 σε άρθρα διεθνούς κύρους περιοδικών και 115 σε συγγράμματα.
Είχε συμβάλλει στην εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών πέντε συναδέλφων. Υποστήριζε, ουσιαστικά, κάθε προσπάθεια ερευνητική, συγγραφική ή διδακτική και προσέφερε τη βοήθεια του σ' όσους του τη ζητούσαν. Στον ερευνητικό τομέα ήταν ακούραστος, με πρωτότυπη ερευνητική σκέψη, οργάνωση και επιμονή.
Ο Γιώργος Διγενής ήταν ένας ξεχωριστός γιατρός, επιστήμονας και, πάνω απ' όλα. άνθρωπος, που δεν συμβιβάστηκε ποτέ και για τίποτα. Οι συνάδελφοι τον αγαπούσαν, οι νεότεροι τον ευγνωμονούσαν και οι ασθενείς του τον λάτρευαν. Οι φίλοι του τον εκτιμούσαν απεριόριστα. Με τη σύζυγο του Βάσω και τα δύο παιδιά του Βαγγέλη και Χρήστο αποτελούσαν ένα οικογενειακό πρότυπο. Εμείς, που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από πολύ κοντό, δεν μπορέσαμε να τον κατατάξουμε οε καμιά από τις γνωστές ομάδες των ατόμων. Ο Γιώργος ήταν μια κατηγορία από μόνος του.


Kατεβάστε τo άρθρο (45 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο 

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

    

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation