Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (Ειδικός αθλητισμός, Ελληνική πραγματικότητα)

Ειδικός αθλητισμός, Ελληνική πραγματικότητα


Της Δέσποινας ΚΟΥΤΣΑΡΗ
Διευθύντριας Ανάπτυξης
Ειδικού Αθλητισμού στη Γ. Γ. Α


Λέγοντας Ειδικό Αθλητισμό εννοούμε τον αθλητισμό που αναπτύσσουν τα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ( Π.Ο.Υ.) 'Aτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), θεωρούνται όλα τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρή μειονεξία που προκύπτει από φυσική ή διανοητική διαταραχή. Κατά τις διεθνείς στατιστικές σήμερα, ένα 10% του πληθυσμού της γης παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα και εντάσσεται στα άτομα με αναπηρία.
'Aμεσα γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση προς τις ευνομούμενες και πολιτισμένες κοινωνίες να προσφέρουν στα άτομα αυτά τα μέσα για ομαλή καθημερινή διαβίωση. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα αυτά μέσα.
Η ιδέα της άθλησης των ΑμεΑ οφείλεται στο Νευροχειρουργό Ludving Guttman ο οποίος αντιμετωπίζοντας κυρίως τα προβλήματα των τραυματιών του πολέμου (παραπληγικών και τετραπληγικών) παρατήρησε ότι τα άτομα με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης είχαν σύντομη ζωή λόγω ουρολοιμώξεων ή ελκών από τις κατακλίσεις. Στην προσπάθεια του να βοηθήσει τους αναπήρους αυτούς εισήγαγε μεθόδους κινητοποίησης τους. 'Aμεση συνέπεια ήταν η θεαματική βελτίωση της πορεία της υγείας των και η επιμήκυνση της ζωής τους.
Το 1943 ίδρυσε το γνωστό παγκοσμίως σήμερα Κέντρο Αποκατάστασης του Stoke Mandevile το οποίο περιλάμβανε και Ειδικό Αθλητικό Κέντρο όπου σήμερα εδρεύει η Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Το 1948 την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 ετελέσθησαν στο Stoke Mandevile οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία. Τέσσερα χρόνια αργότερα αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν στους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είγαι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα".
Οι πρώτοι αγώνες Ολυμπιακού Χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία διοργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρώτη Ελληνική συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς αγώνες έγινε το 1976 με τετραμελή αποστολή στην οποία συμμετείχαν τρεις αθλητές: (Αγγουράκης - Στίβο & κολύμβηση, Κλεισιώτης - Κολύμβηση, Χώματος - Ξιφασκία).

Σήμερα ο ειδικός αθλητισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες αναπηριών.
1. Την υπό ευρεία έννοια κινητική αναπηρία όπου εντάσσονται αθλητές με τύφλωση, εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμό, παραπληγία ή τετραπληγία, νοητική καθυστέρηση.
2. Κώφωση.
3. Νεφροπαθείς, (αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι).
4. Special Olympics (S.0.) Νοητική υστέρηση (επιβραβεύεται η συμμετοχή στους αγώνες).

Τα αθλητικά σωματεία των άνω αναπηριών έχουν αυτοτελή διεθνή αθλητική οργάνωση με αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες οι οποίες λειτουργούν άμεσα ή έμμεσα υπό την ομπρέλα, αποδοχή και αναγνώριση της Διεθνούς- Ολυμπιακής Επιτροπής. Μόνον αθλητές της ως άνω 1ης κατηγορίας λαμβάνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι άλλες αναπηρίες οργανώνουν δικούς τους Παγκόσμιους Αγώνες.
Στην Πατρίδα μας ο ειδικός αθλητισμός ενισχύεται κυρίως από το Κράτος ειδικά για τα 8.0. οι χορηγίες υπερισχύουν κατά πολύ της Κρατικής βοήθειας.
Η Κρατική μέριμνα για τον αθλητισμό όλων των παραπάνω κατηγοριών αναπηρίας εκφράζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού / Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) δια της Δ/νσης Ανάπτυξης Αθλητισμού και του Τμήματος Ειδικού Αθλητισμού.
Η ενίσχυση από την πολιτεία του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία εκδηλώνεται κυρίως με την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των διαφόρων φορέων (Σωματίων, Ομοσπονδιών) την παροχή διοικητικής υποστήριξης και την δημιουργία κατάλληλων αθλητικών χώρων.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι το μέγιστο αθλητικό γεγονός του χώρου του ειδικού αθλητισμού και επιβεβαιώνουν την πολιτιστική πρόοδο των σημερινών κοινωνιών, οι Καιάδες έχουν ξεχαστεί για πάντα.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε οριστικά η αυλαία των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία από την Πατρίδα μας.
Κατά την διάρκεια των αγώνων 4.000 αθλητές από 137 χώρες όλου του κόσμου έδωσαν την δική τους ιδιαίτερη μάχη για να κερδίσουν την νίκη, να διακριθούν μεταξύ των συναθλητών τους.
Οι αγώνες αυτοί μετέδωσαν κάποια άλλα μηνύματα στους πολυπληθείς θεατές, επιβεβαίωσαν ότι για την επιτυχία απαιτούνται τα ίδια γνωρίσματα για όλους τους ανθρώπους θάρρος, Υπομονή, Επιμονή, βεβαίως για τα 'Aτομα με Αναπηρίες τα στοιχεία αυτά απαιτείται να υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό διότι πρέπει να καλυφθεί και η απόσταση της διαφορετικής αφετηρίας.
Η Ελλάδα συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με 137 αθλητές οι οποίοι -κατέκτησαν 20 μετάλλια (Χρυσά 3, Αργυρά 13, Χάλκινα 4 ) και 58 διακρίσεις από την 4η έως την 8η θέση. Οι επιτυχίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι το Ελληνικό Αθλητικό κίνημα πάει καλά και μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ότι παρά την καθημερινή μας μεμψιμοιρία, μακροχρόνια σημειώνονται σταθερά βήματα προόδου που περνούν το μήνυμα ότι πρέπει να αισιόδοξοι.

Kατεβάστε τo άρθρο (39 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο 

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

        

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation