Στην ενότητα Αρθρογραφία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις Μεταμοσχεύσεις. Επίσης φιλοξενούμε άρθρα με την εμπειρία των αθλητών νεφροπαθών από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιδιώκουμε και προσδοκούμε η ενότητα αυτή να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που θα ενημερώνουν και θα ωφελούν.

 

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - Παγκόσμιοι αγώνες μεταμοσχευμένων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟI ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ
«θεσμός που πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει»

Του Νίκου Καραντάκου
Γενικού Γραμματέα του Σ.Α.Ν.

Ο αθλητισμός για όλους, είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό με ευεργετικές επιδράσεις, προσφέροντας στους συμμετέχοντες, πρωτόγνωρες χαρές και συγκινήσεις. Για τα άτομα με Αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες, αποτελεί σημαντική ευκαιρία και διαδικασία ισότιμης κοινωνικής ένταξης. Ιδιαίτερα για τους μεταμοσχευμένους, αποτελεί δυναμικό παράγοντα που βοηθά στην προσπάθεια για την διατήρηση του μοσχεύματος. Συγχρόνως μέσα από την γυμναστική καταδεικνύεται η ποιότητα ζωής και το επίπεδο αποκατάστασης, που η μεταμόσχευση προσφέρει. Απολαμβάνουμε την σωματική ευεξία, και προσβλέπουμε στην ψυχική ισορροπία.
Κορυφαία διεθνής αγωνιστική ευκαιρία για τα μεταμοσχευμένα άτομα, είναι η διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Μεταμοσχευμένων, που έχουν καθιερωθεί να διεξάγονται κάθε 2 χρόνια. Ο διεθνής αθλητικός φορέας υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι Αγώνες είναι η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων, (W.T.G.F. World Transplant Games Federation). Οι πόλεις που μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενήσει τους αγώνες είναι: Πόρτσμουθ, (2 φορές), Βουδαπέστη (2 φορές), Νέα Υόρκη, Αθήνα, ¶μστερνταμ, Ίνσμπουργκ, Σιγκαπούρη, Βανκούβερ, Μάντσεστερ, Σίδνεϋ, το ΚΟΒΕ στην Ιαπωνία, το Νανσύ στη Γαλλία και το New London στο Οντάριο του ΚΑΝΑΔΑ (2005). Αξίζει να σημειωθεί ότι τους Αγώνες έχουν επίσημα αναγνωρίσει η Δ Ο Ε, δια των προέδρων της κ. Samaranch και κ. Rogge και υποστηρίζει οικονομικά την διεξαγωγή τους.
Μετά από 16 χρόνια στην αιμοκάθαρση με Τεχνητό Νεφρό και με εμπειρία 2 μεταμοσχεύσεων, είχα την τύχη να πάρω μέρος για πρώτη φορά σε αυτούς τους Αγώνες το 1995 στο Manchester της Αγγλίας, όπου διεξήχθησαν οι 10οι Αγώνες. Επίσης είχα την ευκαιρία μέχρι σήμερα να πάρω μέρος στους 11ους το 1997 στο Σίδνεϋ, στους 12ους στη Βουδαπέστη το 1999, στους 13ους στο Κόμπε της Ιαπωνίας το 2001 και στους 14ους στο Νανσύ της Γαλλίας το 2003.
Ήταν πολύ συγκινητική για μένα η γνωριμία μου με τον εμπνευστή των αγώνων αυτών. Αναφέρομαι στον κ. Maurice SLAPAK, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην καθιέρωση του θεσμού, ώστε να μπορούμε και οι μεταμοσχευμένοι να απολαμβάνουμε αυτό που ο προηγούμενος τρόπος ζωής μας είχε στερήσει. Την χαρά και την συγκίνηση του αθλητισμού και της Ευγενούς ¶μιλλας. Δεν θα ήταν υπερβολή να έλεγα ότι, στην καρδιά μου ο κ. Slapak έχει την ίδια θέση με τον «άγνωστο» γάλλο ευεργέτη μου, ο οποίος μου δώρισε αυτό το ανεκτίμητο δώρο ζωής.

Με την καθιέρωση αυτών των αγώνων, οι μεταμοσχευμένοι μπορούν αξιοποιώντας την σωματική ευεξία, να διοχετεύσουν τον δυναμισμό και την ενεργητικότητά τους στον αθλητισμό. Για κάθε μεταμοσχευμένο αθλητή, οι Αγώνες αποτελούν, στόχο, όραμα και ελπίδα. Ο μεταμοσχευμένος αθλητής, ζει με το όνειρο της συμμετοχής, αλλά συγχρόνως γοητεύεται και από το ενδεχόμενο της διάκρισης. Κάθε 2 χρόνια η ελπίδα ανανεώνεται και μέσα από αυτήν, ενισχύεται η προσπάθεια για σωστή προετοιμασία, για την επόμενη συμμετοχή. Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται πολύ καλή φυσική κατάσταση, που είναι απαραίτητη και διευκολύνει στην λειτουργία του μοσχεύματος.
Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων, που στην ουσία αποτελούν γιορτή και ύμνο της μεταμόσχευσης δεν περιορίζονται μόνο στον αθλητικό-αγωνιστικό τους χαρακτήρα. Από μόνοι τους συνιστούν μια κατ΄ εξοχήν πολιτιστική εκδήλωση όπου ο αθλητισμός συναντά τον ανθρωπισμό. Επιδιώκεται η διάδοση και η ευαισθητοποίηση στην Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους λήπτες οργάνων. Καθιστάμεθα ζωντανά παραδείγματα ευεργεσίας, αλληλεγγύης και συμπαράστασης, εκ μέρους των συνανθρώπων μας και βοήθειας με εντυπωσιακά αποτελέσματα, εκ μέρους της επιστήμης. Χαρακτηριστικό είναι το ό,τι, παρά την ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και την πρόοδο της τεχνολογίας, εν τούτοις η Επιστήμη δεν μπορεί να καυχάται για πολλά επιτεύγματα αποτελεσματικής βοήθειας στον άνθρωπο. Ένα σύγχρονο θαύμα, μπορεί να θεωρηθεί η αντικατάσταση της λειτουργίας, ενός ζωτικού οργάνου με την μεταμόσχευση, ιδιαίτερα από μεταθανάτιους δότες.
Στη συνάντηση αυτή δίδεται η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων - εμπειριών μεταξύ των ανθρώπων που δίνουμε καθημερινά τον ίδιο αγώνα και ζούμε την ίδια αγωνία της διατήρησης του μοσχεύματος. Ως αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, προάγουν το γνήσιο Αθλητικό Ιδεώδες. Η προσπάθεια των μεταμοσχευμένων αθλητών καθώς και η προσπάθεια των αθλητών του ευρύτερου χώρου των Ατόμων με Αναπηρία, πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει, αυτό που οι πρόγονοι μας συνέλαβαν ως Ολυμπιακό Πνεύμα και το καθιέρωσαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Χαρακτηριστική είναι η φιλοσοφία του εμπνευστή των αγώνων σχετικά με την συμμετοχή των αθλητών. Με την καθιέρωση των ηλικιακών κατηγοριών, αποδίδεται κατά τον καλύτερο τρόπο το φρόνημα των ίσων ευκαιριών, για όλους και προσφέρεται η δυνατότητα για συμμετοχή και διάκριση σε όλες τις ηλικίες των μεταμοσχευμένων. Οι ηλικιακές κατηγορίες είναι:20-29 adult, 30-39 senior, 40-49 super senior, 50-59 veteran και > 60 super veteran).
Σ'αυτούς τους αγώνες παίρνουν μέρος μόνο άτομα που έχουν δεχθεί μόσχευμα, ζωτικό όργανο από συγγενή ή μεταθανάτιο δότη, όπως καρδιά, πνεύμονα, ήπαρ, νεφρό, πάγκρεας και τελευταία εντάχθηκαν και τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Συμμετέχουν συνήθως 1.200 –1500 περίπου αθλητές και αθλήτριες. από 50 χώρες, οι οποίοι αγωνίζονται σε Ολυμπιακά κυρίως αθλήματα, στίβου, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αντισφαίρισης, ποδηλασίας, bowling, badminton και volley, με τους ίδιους διεθνείς αθλητικούς κανονισμούς.
Αυτονόητο είναι ότι για την αναβάθμιση, την διεύρυνση και την ενίσχυση αυτού του θεσμού, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν πρώτα-πρώτα οι ίδιοι οι μεταμοσχευμένοι και φυσικά η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία ( W.T.G.F.), με πρωτοβουλίες για ανάδειξη και αναβάθμιση του αγωνιστικού προγράμματος της διοργάνωσης και συγχρόνως προβολή του κοινωνικού χαρακτήρα και των μηνυμάτων που από αυτή τη συνάντηση απορρέουν.
Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ
Παρά την πολύχρονη καθιέρωσή του, ο θεσμός δεν κατόρθωσε ακόμα να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει. Να εδραιωθεί, ως μόνιμη διοργάνωση με ταυτότητα, φυσιογνωμία, σαφή προσανατολισμό και ελπιδοφόρα προοπτική. Αποκορύφωμα, η αδυναμία της Ολλανδίας το 1999 να ανταποκριθεί στην ανάληψη της διοργάνωσης, στο Tilburg. Την τελευταία στιγμή, διέσωσε το θεσμό και το κύρος του, το ενδιαφέρον και η αγάπη των Ούγγρων. Η Βουδαπέστη ανέλαβε αυτή τη διοργάνωση για 2η φορά.
Ανεξάρτητα από την ένταξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, στις αρχές και τους κανόνες της I. P. C. (International Parolympic Committee), που επιβάλλεται να γίνει άμεσα, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων θα πρέπει να διατηρήσουν την αυτονομία και τον χαρακτήρα τους, ως παγκόσμιο αθλητικό-πολιτιστικό γεγονός.
Ανασυγκρότηση της διοικητικής δομής της W.T.G.F. με επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας εκλογής των μελών του Δ,Σ, και του διορισμού των εκπροσώπων της κάθε χώρας. Επίσημη αναγνώριση της W.T.G.F. ως αθλητικής Ομοσπονδίας από τα αρμόδια διεθνή αθλητικά όργανα. I.O.C. ή I. P. C.

Για μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών, η W.T.G.F. με την βοήθεια μόνιμων χορηγών, να αναλαμβάνει την ΔΩΡΕΑΝ φιλοξενία τους. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Αγώνων να αποτελεί πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός (γιορτή της μεταμόσχευσης), όχι μόνο για την διοργανώτρια χώρα, αλλά να αποτελεί επίκεντρο κοινωνικής ευαισθησίας για όλες τις χώρες του κόσμου. Σ'αυτή την κατεύθυνση σημαντική μπορεί να είναι η βοήθεια των διεθνών Ιατρικών και Νοσηλευτικών φορέων, οι οποίοι να ενδιαφερθούν για τον αθλητισμό των μεταμοσχευμένων να τους παροτρύνουν να συμμετέχουν στον αθλητισμό και να παρευρίσκονται κατά την διάρκεια των αγώνων, κάνοντας τις σχετικές απονομές των μεταλλίων προς τους αθλητές που διακρίνονται. Πιστεύουμε ότι θα πρόκειται για την καλύτερη ηθική δικαίωση και ικανοποίηση όλων των συντελεστών στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι μεταμοσχευμένοι.
Ενίσχυση της διοργάνωσης με καθιέρωση τοπικών και περιφερειακών αγώνων σε κάθε ήπειρο και την υποχρεωτική σύσταση αθλητικών φορέων σε κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της χώρας μας όπου μια μικρή ομάδα αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων νεφροπαθών, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την σπουδαιότητα και την ωφέλεια του αθλητισμού για τους νεφροπαθείς, δημιούργησε το 1998 τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ. Α. Ν.), ο οποίος έχει αναλάβει δυο πολύ σημαντικές αθλητικές πρωτοβουλίες: α) διοργάνωσε τον Οκτώβριο του 2000 την 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών στην οποία πήραν μέρος 300 αθλητές αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι από 17 χώρες. β) προχώρησε στις διαδικασίες για την ίδρυση της Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων) με στόχο την καθιέρωση κάθε 2 χρόνια, Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Συνάντησης Νεφροπαθών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3 Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων.
Είναι προφανές ότι, η ενίσχυση αυτού του θεσμού δεν θα πρέπει να αφήσει αδιάφορους τους αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια ώστε να μπορούν οι μεταμοσχευμένοι απρόσκοπτα να απολαμβάνουν τον αθλητισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να επιδείξουν κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς και υπηρεσίες, όπου εργάζονται μεταμοσχευμένοι, κατοχυρώνοντας θεσμικά την άθληση των μεταμοσχευμένων.
Ανακεφαλαιώνοντας την αναφορά μας στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων και τις προτάσεις μας για την αναβάθμισή τους, οφείλουμε με ειλικρίνεια να επισημάνουμε, τo βασικό ρόλο σ΄ αυτή την προσπάθεια που έχουμε εμείς οι ίδιοι οι μεταμοσχευμένοι αθλητές. Πρώτα, πρέπει όλοι μας, να ξεπεράσουμε δύο εμπόδια που δεν επιτρέπουν στο θεσμό ν΄ ανεβεί στο βάθρο της παγκόσμιας καταξίωσης. Πρόκειται για την αδιαφορία που αφορά τους μεταμοσχευμένους και την αλαζονεία που αφορά τους παράγοντες που ασχολούνται με την διοίκηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δραστηριοποίηση θα πρέπει να επιδείξουν οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας στην W.T.G.F.
Η αρχή της νέας χιλιετίας θα πρέπει να βρει τους αθλητές νεφροπαθείς, (αιμοκαθαιρόμενους & μεταμοσχευμένους), με στόχους και φιλοδοξίες, με την αγωνιστικότητα και τον δυναμισμό που η αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν. Με συμμετοχή σε αγαθά που προβάλλουν την ποιότητα της ζωής μας και δραστηριότητες που δίνουν νόημα και περιεχόμενα σ'αυτή.

Kατεβάστε τo άρθρο (608 Kbyte)Κατεβάστε το άρθρο 

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Επιστροφή στους 1ους Πανευρωπαϊκούς αγώνεςΕπιστροφή

        

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation