ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Διοργανώνovται κάθε χρόνο από τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία του χώρου Σ.Α.Ν. και ΔΡΟΜΕΑΣ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού /Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Ειδικού Αθλητισμού. Συμμετέχουν μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι αθλητές, στα αθλήματα: Στίβος, Κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, Bowling.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - 10οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑμΕΑ 1998

10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑμΕΑ 1998
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ 10ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑμΕΑ


Γράφει: ο Νίκος Κων. Καραντάκος


Από 9 έως 12 Ιουνίου 1998 διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη το 10ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμΕΑ. Το πρωτάθλημα διοργάνωσε η πρόσφατα συσταθείσα Εθνική Επιτροπή Ειδικού Αθλητισμού και ετέθη υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πήραν μέρος 600 αθλητές ΑμΕΑ από 29 αθλητικά Σωματεία όλων των αναπηριών και κατηγοριών. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Ανδρέας Φούρας.
Παραβρέθηκαν ο Γ. Γ. Αθλητισμού κ. Γιάννης Σγουρός, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γιάννης Πιερουτσάκος, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ κ. Γιάννης Δημαράς, ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο Γ.Γ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών κ. Μπάμπης Καραθανάσης, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων, φίλοι και συγγενείς των ΑμΕΑ. Τιμητική για την Ελλάδα ήταν και η παρουσία του προέδρου της I.P.C. (International Para Olympic Committee).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους αθλητές ο υφυπουργός αθλητισμού, εξήρε την προσπάθεια της συμμετοχής και επεσήμανε το ενδιαφέρον της πολιτείας για τα ΑμΕΑ και τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Από την πλευρά μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον Ειδικό Αθλητισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βαδίζουμε με πολύ αργούς ρυθμούς για την Ολυμπιάδα του 2004 του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Δεν είναι του παρόντος να απαριθμήσουμε τα κακώς κείμενα στο χώρο και στη διαδικασία-δυνατότητα άθλησης των ΑμΕΑ.Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κα Μωραΐτη για άλλη μια φορά το Π.Π. ΑμΕΑ ενώ θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής στα αθλητικά δρώμενα ενός εκσυχρονιζόμενου κοινωνικού συνόλου, εν τούτοις κυριάρχησε η προχειρότητα, ο ερασιτεχνισμός και η αβεβαιότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι η προκήρυξη έγινε 15 ημέρες πριν τους αγώνες. Καθορίστηκε για την περίοδο των εξετάσεων με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Παρ'ότι προκηρύχθηκε την τελευταία στιγμή καταργήθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια και το αγωνιστικό μέρος ήταν εφιαλτικό. Η ΠΑΟΜ ΑμΕΑ επιδεικτικά παραγκωνίστηκε και θυσιάστηκε στο βωμό των «υποχρεώσεων» και των κομματικών ισορροπιών. Επιτέλους κ. Υπουργέ μέχρι πότε ο αθλητής ΑμΕΑ θα αισθάνεται ο φτωχός συγγενής στα αθλητικά δρώμενα. Ελπίζουμε κι πιστεύουμε η Εθνική Επιτροπή Ειδικού Αθλητισμού και ο Πρόεδρος των ΑμεΑ κος. Κουλαξής θα βάλει κάποια τάξη στο χώρο ώστε ο αθλητισμός των ΑμΕΑ και η κορυφαία τους αθλητική εκδήλωση να αποτελούν κοινωνική παρέμβαση και πολιτιστική έκφραση.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι αθλητές νεφροπαθείς προτείνουμε:

Μόνιμη ημερομηνία τέλεσης του Π.Π.ΑμΕΑ σε χρονική περίοδο αποδεκτή απ' όλους τους φορείς.

Η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΑμΕΑ να πάρει ένα λαμπερό εορταστικό χαρακτήρα και να αποτελεί πολιτιστικό γεγονός με ανάλογη προβολή για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στον τρόπο ζωής των ΑμΕΑ. Σημαντικό για μας είναι σε αυτή την εκδήλωση να διακηρύξουμε το βασικό κοινωνικό μήνυμα της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ως μια πράξη υψίστης πολιτιστικής αξίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Παρουσία μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σπουδαστών ΤΕΕΦΑ.

Σαφέστατα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής στις εθνικές αποστολές για μετάβαση στο εξωτερικό Συνδυασμός μαζικότητας και αξιοπρεπούς εμφάνισης.

Ισότιμη Αναγνώριση του Ειδικού Αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Θέσπιση οικονομικών κινήτρων για τη συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις:Πανευρωπαϊκές, Παγκόσμιες και τις Ολυμπιάδες. Αυτά για όλους όχι για τους ημέτερους-μερικούς.

Αγωνιστικά ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών παρ' όλο που πολλοί πίστευαν και χαμογελούσαν χαιρέκακα ότι οι νεφροπαθείς αθλητές έσβησαν, δεν τους έκανε το χατίρι. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως περιφρόνηση από την πολιτεία για προετοιμασία, αιμοκάθαρση κατά τη διάρκεια των αγώνων, πρόσφατα μεταμοσχευμένοι, τραυματισμοί, εν τούτοις οι νεφροπαθείς ήμασταν παρόντες στο 10ο Π.Π. ΑμΕΑ το οποίο ανήκει στο παρελθόν και με πάρα πολύ προσπάθεια και δουλειά θα μπορέσουμε και εμείς κάποτε να απολαμβάνουμε τον αθλητισμό.


Στην Παρέλαση πήραν μέρος:

Σημαιοφόρος ο Ανάργυρος Μαλανδράκης και ακολούθησαν:
Λουκάκης Δημήτρης, Λουκάκης Μιχάλης, Στυλιανίδης Στέλιος, Σκαματζούρας Κώστας, Μιχελάκης Μπάμπης, Καραντάκος Νίκος και η προπονήτρια Μπάνη Ελένη.


Οι αθλητές πήραν μέρος στα 100 μέτρα, στο ύψος, στη σφαίρα, στην επιτραπέζια αντισφαίριση και στην ελαστική σφαίρα και σημείωσαν τα παρακάτω αποτελέσματα.

Κατηγορία ΑΝ1 (αιμοκαθαιρόμενοι):

Σκαματζούρας Κων/νος
1 χρυσό στα 100 μέτρα
1 ασημένιο στην ελαστική σφαίρα


Λουκάκης Δημήτρης
1 χρυσό στην επιτραπέζια αντισφαίριση
1 χάλκινο στην ελαστική σφαίρα


Σεκαδάκης Μιχάλης
1 χρυσό στην επιτραπέζια αντισφαίριση


Λουκάκης Μιχάλης
1 ασημένιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση

Κατηγορία Μ2 (μεταμοσχευμένων)

Καραντάκος Νίκος
1 χρυσό στα 100 μέτρα
1 χρυσό στο άλμα εις ύψος
1 χάλκινο στη σφαίρα


Συνολικά 5 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation