ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αγώνων Μεταμοσχευμένων, (World Transplant Games Federation W.T.G.F.) Διεξάγεται κάθε 2 χρόνια και συμμετέχουν μόνο άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση συμπαγών ζωτικών οργάνων, στα αθλήματα: Στίβος, Κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση, Badmington, Bowling, Volley, ποδηλασία, κ.α.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - 13οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2001

13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων
25/8 - 1/9 - 2001 ΚΟΒΕ - ΙΑΠΩΝΙΑ

Γράφει ο Νίκος Καραντάκος

Αναμφισβήτητα το ενδεχόμενο επίσκεψης στη μακρινή χώρα και η συμμετοχή σε μια αθλητική διοργάνωση στην οποία παίρνουν μέρος 1.200 μεταμοσχευμένοι αθλητές από 48 χώρες, λειτουργούν από μόνα τους ως κίνητρα για κάθε ενδιαφερόμενο μεταμοσχευμένο άτομο ή αθλητή, να προετοιμασθεί κατά τον καλύτερο τρόπο να ζήσει την εμπειρία της συμμετοχής και να πραγματοποιήσει την επιθυμία αυτής της επίσκεψης.

Με καθαρά αθλητικά κριτήρια συγκροτήθηκε η Εθνική αποστολή των μεταμοσχευμένων αθλητών που προκρίθηκαν από το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητών με Αναπηρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων που πραγματοποιήθηκε στο ΚΟΒΕ της Ιαπωνίας από 25/8 - 1/9 - 2001.

Οι αθλητές αυτοί ήταν:

α) από το Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν)

καθηγητής Πανεπιστημίου LAVERNE ΚΑΡΜΟΚΟΛΙΑΣ Δημήτρης (πινγκ-πονγκ)
Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το Αιγίνιο Πιερίας, ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος (στίβο)
Ο Ανθυπαστυνόμος της Ελληνικής Αστυνομίας, ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος (στίβο).
Ο πολιτικός μηχανικός από την Πάτρα, ΤΡΙΓΚΑΣ Βασίλης (στίβο).
Ο καθηγητής Λυκείου από τη Λιβαδειά ΛΕΓΑΤΟΣ Γαβριήλ (κολύμβηση).
Ο ιδιωτικός υπάλληλος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γιάννη ( bowling ).

β) Από το σύλλογο μεταμοσχευμένων ΔΡΟΜΕΑΣ

Ο ΞΕΝΟΣ Χρήστος (πινγκ-πονγκ) και ο ΜΑΝΤΕΛΟΣ Παναγιώτης (στίβο).

γ) Από το αθλητικό σωματείο ΑμΕα Κρήτης ΤΑΛΩΣ η ΑΜΑΡΙΩΤΑΚΗ Κατερίνα (στίβο).

Την αποστολή συμπλήρωναν η Νεφρολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Επιμελήτρια Α΄ κ. ΨΗΜΕΝΟΥ Ερασμία και ο εκπρόσωπος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρύσανθος ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Τα έξοδα της αποστολής ( εισιτήρια, διαμονή, διατροφή ), κάλυψε εξ ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τα έξοδα για την εμφάνιση της αποστολής χορήγησε η Φαρμακευτική Εταιρεία NOVARTIS.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη χορηγία της Εταιρείας NOVARTIS τα αθλητικά σωματεία ΔΡΟΜΕΑΣ και Σ.Α.Ν. είχαν την ευκαιρία να στείλουν επιπλέον μεταμοσχευμένους αθλητές, ενισχύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της διοργάνωσης. Ο Σ.Α.Ν. τον ΜΟΚΚΑ Κων/νο ( στίβο ) και το ΔΡΟΣΟ Ρουσέτο στο (bowling ). Ο ΔΡΟΜΕΑΣ τους ΤΕΓΟ Παναγιώτη, ΣΟΥΛΙΩΤΗ Γιάννη, την ΜΠΟΤΣΑ Αθανασία και τον ΔΙΑΚΟ Γιώργο ( στίβο ).


Τέλος ο Ο.Δ.Ι.Ε. χορήγησε την συμμετοχή του υπαλλήλου του, μεταμοσχευμένου αθλητή ΠΟΥΛΑΚΟΥ Νικολάου.

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών καθιέρωσε να συνοδεύει την αποστολή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μεταμοσχευμένων και ένας αιμοκαθαιρόμενος αθλητής. Με την ευγενική χορηγία της Φαρμακευτικής Εταιρείας ROCHE την αποστολή συνόδευσε ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής και ταμίας του Σ.Α.Ν. ΣΕΚΑΔΑΚΗΣ Μιχάλης.


Σ' αυτή τη διοργάνωση παίρνουν μέρος άτομα με μεταμόσχευση ζωτικών συμπαγών οργάνων, καρδιάς πνευμόνων, ήπατος, νεφρού, παγκρέατος και μυελού των οστών.

Στο αγωνιστικό πρόγραμμα οι αθλητές συμμετέχουν σε αθλήματα στίβου, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αντισφαίρισης, βόλεϊ, ποδηλασίας, bowling badminton, golf και low ball.

Η τελετή έναρξης έγινε σε ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες της παρέλασης των αντιπροσωπειών και του υπολοίπου τελετουργικού μέρους.

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

Από Ελληνικής πλευράς οι μεταμοσχευμένοι αθλητές μας προσπάθησαν για το καλύτερο και κατόρθωσαν να αποσπάσουν σημαντικότατες διακρίσεις αποκομίζοντας συνολικά 6 μετάλλια ( 2 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα) και πολλές διακρίσεις σε 4ες-5ες-6ες θέσεις.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΜΕΤΑΛΛΙΑ

ΞΕΝΟΣ Χρήστος

1η θέση

χρυσό πιγκ-πογκ

ΑΜΑΡΙΩΤΑΚΗ Κατερίνα

1η θέση

χρυσό σφαίρα

 

2η θέση

χάλκινο ελαστ. σφαίρα

ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος

2η θέση

αργυρό άλμα εις ύψος

ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος

2η θέση

αργυρό άλμα εις ύψος

ΜΟΚΚΑΣ Κων/νος

3η θέση

χάλκινο σφαίρα


ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

χρυσά 2

αργυρά 2

χάλκινα 2


4η - 5η - 6η θέσεις

ΛΕΓΑΤΟΣ Γαβριήλ

4η θέση

κολύμβηση 50μ. ελεύθερο

 

6η θέση

κολύμβηση 400μ. ελεύθερο

ΜΑΝΤΕΛΟΣ Παναγιώτης

4η θέση

άλμα εις ύψος

 

5η θέση

400μ.

 

6η θέση

1500μ.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γιάννης

5η θέση

bowling double

ΔΡΟΣΟΣ Ρουσέτος

5η θέση

bowling double

ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος

5η θέση

σφαίρα

ΜΠΟΤΣΑ Αθανασία

6η θέση

σφαίρα

Σε ότι αφορά την αγωνιστική παρουσία γενικότερα των μεταμοσχευμένων αθλητών οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει συνεχής εκπροσώπηση σε όλες τις διοργανώσεις του θεσμού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.


Ξεχωρίζει η συμμετοχή του μεταμοσχευμένου αθλητή και καθηγητή Φυσικής Αγωγής ΞΕΝΟΥ Χρήστου, ο οποίος πήρε μέρος σε 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα κατακτώντας συνολικά 4 χρυσά στο πινγκ-πονγκ, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στο στίβο. Ιδιαίτερα στο πινγκ-πονγκ ο ΞΕΝΟΣ είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού στην κατηγορία του, αφού κατακτά συνεχώς την 1η θέση. Παρά το ότι ο ίδιος υπηρετεί με τόση συνέπεια τον αθλητισμό σε ένα τομέα όπου η χώρα μας για πρώτη φορά κατακτά τόσες διακρίσεις και την τιμά με την παρουσία του, παρά το ότι είναι γυμναστής και θα μπορούσε να προσφέρει στον τομέα του αθλητισμού, εν τούτοις σήμερα η προσφορά του αυτή δεν εκτιμάται και δεν αναγνωρίζεται με αποτέλεσμα να είναι στο ταμείο ανεργίας και με ευκαιριακή απασχόληση ως αναπληρωτής σε διάφορα σχολεία να βρίσκεται σε διαρκή ανασφάλεια χωρίς διάθεση και προγραμματισμό.


Επίσης ο υπογράφων πήρε μέρος σε 4 διοργανώσεις, 1995 Manchester, 1997 Sidney, 1999

Budapest, 2001 Kobe, κατακτώντας συνολικά 2 μετάλλια, 1 χάλκινο το 1995 πινγκ - πονγκ και το 2001, 1 ασημένιο στο άλμα εις ύψος. Εν τούτοις θεωρείται ανεπιθύμητος για ένταξη στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ( Υ.Φ.Α.Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας είναι υπάλληλος ( Ανθυπαστυνόμος ) και την οποία στελεχώνουν 120 άτομα περίπου χωρίς τις ανάλογες διακρίσεις.

Το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων το 2001 στο ΚΟΒΕ της Ιαπωνίας αποτελεί αγωνιστικά μια λαμπρή ιστορική καταγραφή για τους συμμετέχοντες αθλητές και τις διακρίσεις τους. Ως διοργάνωση πρόσθεσε στην εμπειρία μας την άρτια οργάνωση και την περαιτέρω εξοικείωσή μας με διεθνείς διοργανώσεις σε κατάλληλες, φιλικές και αξιοπρεπείς συνθήκες. Χαρακτηριστική ήταν η ευγένεια και η προθυμία δεκάδων εθελοντών. Ο απόηχος αυτής της διοργάνωσης ως ένα άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, θα μας συνοδεύει και θα μας γοητεύει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στον αθλητικό και κοινωνικό στίβο.

Προσδοκούμε επιτέλους απ' την πολιτεία να αναγνωρίσει τις προσπάθειές μας και να εφαρμόσει και στους μεταμοσχευμένους αθλητές την ισχύουσα νομοθεσία, για ανακούφιση των αθλητών με επαγγελματική αποκατάσταση και οικονομική επιβράβευση.

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved
aqua-animation