ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Διοργανώνovται κάθε χρόνο από τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία του χώρου Σ.Α.Ν. και ΔΡΟΜΕΑΣ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού /Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Ειδικού Αθλητισμού. Συμμετέχουν μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι αθλητές, στα αθλήματα: Στίβος, Κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, Bowling.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - 17οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑμΕΑ 2005

17οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ

Αθήνα 13 - 17 Απριλίου 2 0 0 5

Επιμέλεια: Νίκος Κ. ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Γενικός Γραμματέας
Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών
Ανθυπαστυνόμος της ΕΛ.ΑΣ.

«Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός,
με επίκαιρα διαχρονικά κοινωνικά μηνύματα»

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Δ/νση Ανάπτυξης - Τμήμα Ειδικού Αθλητισμού και την ευθύνη του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων «ΔΡΟΜΕΑΣ», διεξήχθησαν οι 17οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΩΝ και ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ, στην Αθήνα από 14-17 Απριλίου 2005. Οργανωτικά και αγωνιστικά η διοργάνωση είχε όλα τα στοιχεία μια κανονικής αθλητικής συνάντησης και κρίνοντας την στο σύνολό της μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια επιτυχημένη ιστορική καταγραφεί για τον αθλητισμό του χώρου των νεφροπαθών.
Στους Αγώνες πήραν μέρος 70 αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσα από τα αναγνωρισμένα από την Γ. Γ. Α. αθλητικά σωματεία, Σ. Α. Ν. «ΔΡΟΜΕΑΣ» και το Νομαρχιακό αθλητικό σωματείο ΑμεΑ Ηρακλείου ΚΡΗΤΗΣ «ΤΑΛΩΣ». Οι συμμετέχοντες αγωνίσθηκαν σε αγωνίσματα στίβου, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης και Bowling.
Αγωνιστικά, ο Διευθυντής των Αγώνων κος ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Συμεών με τους συνεργάτες του εργάσθηκαν για την άψογη εφαρμογή του αγωνιστικού προγράμματος. Οι αθλητές και οι αθλήτριες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές χαράς με έντονα συναισθήματα σωματικής ευεξίας και ψυχικής ανάτασης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την συμμετοχή των μεταμοσχευμένων αθλητών στο αγώνισμα του ύψους, όπου εκτός από τους «βετεράνους» του αγωνίσματος ΜΑΤΣΚΙΔΗ, ΜΑΝΤΕΛΟΥ Π. και ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, εντυπωσιακή ήταν και η προσπάθεια των νέων αθλητών, ΜΟΚΚΑ, ΣΕΡΒΕΤΗ, ΤΣΙΜΠΙΝΗ, ΜΑΝΟΥΛΑΚΗ και ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ. Εντυπωσιακή ήταν και η προσπάθεια των μεταμοσχευμένων γυναικών, ΜΠΟΤΣΑ, ΣΠΑΝΟΥ και ΛΙΑΚΟΥ. Στο αγώνισμα της κολύμβησης διακρίθηκε ο αθλητής του Σ. Α. Ν. ΛΕΓΑΤΟΣ ο οποίος κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια. Στον αγωνιστικό τομέα όμως ξεχωριστή ήταν η προσπάθεια του μεταμοσχευμένου αθλητή του Σ. Α. Ν. και Αστυφύλακα της Υ. Φ. Α. Α. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΣΕΡΒΕΤΗ Θεοδώρου, ο οποίος πήρε μέρος σε 4 αγωνίσματα κατακτώντας ισάριθμα μετάλλια, 2 χρυσά, (100μ, μήκος), 1 ασημένιο (σφαίρα) και ένα χάλκινο (ύψος).
Από τους αιμοκαθαιρόμενους αξιέπαινη ήταν η προσπάθεια των αθλητών του Σ Α Ν από την Θεσσαλονίκη ΧΑΤΖΑΡΙΔΗ στον στίβο και ΚΑΛΛΙΔΗ στην κολύμβηση και του ΛΟΥΚΑΚΗ στο πιγκ-πογκ όπως και των αθλητών του «ΔΡΟΜΕΑ» ΜΠΟΓΙΑΚΗ και ΜΑΝΤΕΛΟΥ Κ. στο στίβο. Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στον αγωνιστικό τομέα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πανελλήνιοι Αγώνες αποτελούν και ευκαιρία πρόκρισης για τους μεταμοσχευμένους για συμμετοχή τους στους 15ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων, που θα διεξαχθούν από 18-26 Ιουλίου 2005 στο Οντάριο του ΚΑΝΑΔΑ.
Τα δύο αθλητικά σωματεία Σ Α Ν και ΔΡΟΜΕΑΣ έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ως όριο πρόκρισης για τις διεθνείς συμμετοχές, το 80% του Παγκοσμίου Ρεκόρ του κάθε αγωνίσματος, στην κάθε κατηγορία. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που προκρίθηκαν και θα αποτελέσουν την Εθνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στους Παγκόσμιους Αγώνες στον Καναδά είναι:
Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ οι:
ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ Στέλιος, ΕΛΑΤΙΦ Μιχάλης, ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος, ΛΕΓΑΤΟΣ Γαβριήλ ΛΙΑΚΟΥ 'Aννα, ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος, ΜΟΚΚΑΣ Κώστας, ΣΕΡΒΕΤΗΣ Θεόδωρος, ΣΠΑΝΟΥ Θεοδώρα, ΤΡΙΓΚΑΣ Βασίλειος, ΤΣΙΜΠΙΝΗΣ Γεώργιος, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ιωάννης, ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Θεόδωρος, ,.
Από το «ΔΡΟΜΕΑ» οι:
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία, ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ Νικόλαος, ΜΑΝΙΚΑΣ Ιωάννης ΜΑΝΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ΜΑΝΤΕΛΟΣ Παναγιώτης, ΜΠΟΤΣΑ Αθανασία, ΞΕΝΟΣ Χρήστος.
Από τον «ΤΑΛΩ»: ο ΑΓΙΑΝΙΩΤΑΚΗΣ Ελευθέριος.

Τα δύο αθλητικά σωματεία Σ. Α. Ν. και ΔΡΟΜΕΑΣ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας την καθηγήτρια κα ΠΕΡΡΕΑ και το τμήμα φυσικής αγωγής στο Πελοποννησιακό Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή κο ΚΥΠΡΑΙΟ, ξεκίνησαν μια πρωτοποριακή έρευνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διερευνηθούν και να καταγραφούν οι συνέπειες της άθλησης στα αιμοκαθαιρόμενα και μεταμοσχευμένα άτομα. Για τον σκοπό αυτό έγιναν αιμοληψίες σε 22 εθελοντές αθλητές και αθλήτριες, πριν και μετά τους αγώνες του στίβου.
Στον απόηχο αυτής της διοργάνωσης οφείλουμε να επισημάνουμε και τις κοινωνικές παραμέτρους της, όπως επίσης και ένα σπάνιο συγκινητικό συμβάν.
Ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις της διοργάνωσης, είναι η ανάδειξη, δια του αθλητισμού, της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς της πατρίδας μας, η προβολή της αξίας της μεταμόσχευσης και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ για μεταμοσχεύσεις.
Αξιέπαινη υπήρξε η προσπάθεια των διοργανωτών και ιδιαίτερα των στελεχών του «ΔΡΟΜΕΑ», του προέδρου κου Αργύρη ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗ και της Γ. Γ. κας ΜΠΟΤΣΑ Αθανασίας, οι οποίοι προσπάθησαν να προβάλλουν από τα Μ. Μ. Ε. την διοργάνωση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον της εκπομπής του κου Γιώργου ΠΑΠΑΔΑΚΗ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤΕΝΝΑ. Παρουσίασε σε απευθείας σύνδεση στιγμιότυπα των αγωνισμάτων του στίβου από το στάδιο της Καλλιθέας και δηλώσεις αθλητών και των διοργανωτών. Μισή ώρα περίπου μετά το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις, παρουσιάσθηκε στο στάδιο της Καλλιθέας ένας φίλος του προέδρου του «ΔΡΟΜΕΑ» κου ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗ με τον οποίο είχαν να συναντηθούν περίπου 40 χρόνια, από τότε που υπηρετούσαν μαζί φαντάροι. Η χαρά και η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη.
Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Απόστολος ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ο οποίος εξήρε την αξία της προσπάθειας των αθλητών και έκανε και κάποιες απονομές στους διακριθέντες. Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Γ. Γ. Α. Αθλητισμού κα Δέσποινα ΚΟΥΤΣΑΡΗ, η οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς της αθλητικής ηγεσίας, του υφυπουργού κου Γιώργου ΟΡΦΑΝΟΥ και του Γ. Γ. Α. κου Κώστα ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας και αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους σε όλες μας τις προσπάθειες.
Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Καλλιθέας κο ΑΣΚΟΥΝΗ Κώστα και τους συνεργάτες του στον αθλητικό οργανισμό, που τα τελευταία χρόνια, μας παραχωρούν το δημοτικό στάδιο για τις προπονήσεις και την διεξαγωγή των αγωνισμάτων του στίβου.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το Video της διοργάνωσης

        

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved

aqua-animation