Oι αθλητικές μας διοργανώσεις και δραστηριότητες, λόγω της ειδικής περίπτωσης των συμμετασχόντων αθλητών, αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, από μόνες τους έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, τον οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε σε κάθε διοργάνωση.
Στην ενότητα των κοινωνικών πρωτοβουλιών, αναφερόμαστε ειδικά μόνο στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Σ. Α. Ν. είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, για ενημέρωση, προβολή, διάδοση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο μήνυμα και την ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ για μεταμοσχεύσεις. 
Μέχρι σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε με υπηρεσίες και τοπικούς φορείς και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - ΕΝ.Ε.Ν.    

14η Νοσηλευτική Ημερίδα της Ελληνικής Νεφρολογική Ένωσης Νοσηλευτών


Ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις και τις προτεραιότητες του Σ. Α. Ν. είναι και η συνεργασία μας, με διάφορους επιστημονικούς φορείς τα μέλη των οποίων εμπλέκονται, στην αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας όπως νοσηλευτών, ιατρών κ.ά., όπως επίσης και με θεσμικούς δημόσιους Οργανισμούς και υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι αφ' ενός μεν η ενημέρωσή μας για τις προόδους της επιστήμης και τα νέα δεδομένα στην αιμοκάθαρση και την μεταμόσχευση, αλλά και η ενημέρωσή τους για τις δραστηριότητές μας και για την σημασία και την αξία του αθλητισμού για τα αιμοκαθαιρόμενα και μεταμοσχευμένα άτομα, ώστε να παροτρύνουν και να ενθαρρύνουν τους νεφροπαθείς να καταφεύγουν στον αθλητισμό και να απολαμβάνουν τις χαρές και τις συγκινήσεις τους.

2003


Από πολλά χρόνια παρακολουθούμε το τεράστιο έργο που πραγματοποιείται από την Ε. Ν. Ε. Ν. στον τομέα ενημέρωσης και κατάρτισης των νοσηλευτών, με τα σεμινάρια, ετήσιες ημερίδες και τα Πανελλήνια Συνέδρια.
Αξιόλογη ήταν η συνεργασία μας με την Ένωση Νοσηλευτών Νεφρολογίας, το 2003, αφού επίσημα μας προσκάλεσαν στην ετήσια ημερίδα τους στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία στην έναρξη της ημερίδας να απευθύνουμε χαιρετισμό και να ενημερώσουμε τους νοσηλευτές για την ύπαρξη του Σ Α Ν. Οι νοσηλευτές έδειξαν ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία μας και θέλησαν να τους κρατάμε σε συνεχή ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας αλλά και για τις προσεχείς μας αθλητικές διοργανώσεις. Η παρουσίας μας αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόεδρος της Ε. Ν. Ε. Ν. κα Παναγιώτα ΤΣΟΥΓΙΑ, η οποία δεσμεύθηκε ότι στο προσεχές 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας, το 2004 θα προγραμμάτιζε σε ειδική ενότητα σε στρογγυλό τραπέζι να μπεί και ένα θέμα σχετικό με τον αθλητισμό.

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2003, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η 14η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ της Ελληνικής Νεφρολογικής Ένωσης Νοσηλευτών,
Με θέμα: «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ».
Το Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ένωση για την πρόσκληση και μετέφερε προς τους συμμετέχοντες, τον χαιρετισμό του προέδρου του Σ. Α. Ν. κυρίου ΔΡΟΣΟΥ Ρουσέτου και των μελών του Δ.Σ.
Εάν ήταν να επισημάνουμε κάποια χαρακτηριστικά της 14ης Νοσηλευτικής Ημερίδας, αυτά κατά την εκτίμησή μας θα μπορούσαν να είναι:
α) Η εντυπωσιακή διάλεξη του καθηγητού κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κυρίου Γεωργίου ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, με θέμα: «Οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της πράξης δωρεάς οργάνων σώματος».
β) Η υψηλού επιπέδου εισηγήσεις των νοσηλευτών σε ένα πολύ δύσκολο θέμα.
γ) Η συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού νέων ιδιαίτερα νοσηλευτών, που με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας.

Πιστεύουμε ότι οι διαπιστώσεις μας αυτές, δικαιώνουν όλους όσους τόσα χρόνια εργάζονται πολύ σκληρά, ώστε ο νοσηλευτής νεφρολογίας να μπεί στο βάθρο της επιστημονικής αναγνώρισης και της κοινωνικής εκτίμησης που του αρμόζει. Επίσης γεμίζει με χαρά, όλους όσους πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ε.Ν. Ε.Ν.


Το Σ Α Ν εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος ο οποίος απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό του προέδρου κου ΔΡΟΣΟΥ Ρουσέτου προς τους συμμετέχοντες.

Χαιρετισμός
Του Προέδρου του Σ. Α. Ν.
κ. ΔΡΟΣΟΥ Ρουσέτου
στην 14η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
της Ελληνικής Νεφρολογικής Ένωσης Νοσηλευτών

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος
Αγαπητές νοσηλεύτριες
Αγαπητοί Νοσηλευτές
Κυρίες και κύριοι,


Ευχαριστούμε την ΕΝ ΕΝ και την πρόεδρο κα Παναγιώτα ΤΣΟΥΓΙΑ, για την πρόσκλησή να παρευρεθούμε στην 14η Νοσηλευτική Ημερίδα με θέμα «Διαπολιτισμική Προσέγγιση στη Νεφρολογική Νοσηλευτική». Χαιρετίζουμε την σημερινή σας ημερίδα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τον προβληματισμό των εισηγητών και τον γόνιμο διάλογο θα βγουν χρήσιμα και ωφέλιμα για όλους μας συμπεράσματα.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε επίσημα ως φορέας σε Ημερίδα των νοσηλευτών. Παρακολουθούμε όμως από πολύ παλιά το σημαντικό έργο που προσφέρει η ΕΝ ΕΝ στην ενημέρωση και την κατάρτιση των νοσηλευτών με τις Ημερίδες και τα Συνέδρια. Αυτονόητο είναι ότι αυτή η επαγγελματική κατάρτιση και αναβάθμιση του ρόλου του νοσηλευτή νεφρολογίας, έχει άμεσο αντίκτυπο και στην καλύτερη προσφορά υπηρεσιών στους νεφροπαθείς που είναι ταυτισμένες με την προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής.

Αυτήν την ποιότητα ζωής για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε να κατακτήσουμε, ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών, επιδιώκει να αναδείξει, να προβάλει, να ενισχύσει, να διευρύνει και να θεσμοθετήσει.
Σας έχουμε διανείμει ένα μικρό ιστορικό του Σ. Α. Ν. και ένα ενημερωτικό τρίπτυχο όπου μπορείτε ενδεικτικά να βρείτε στοιχεία για τις επιδιώξεις, τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας. Προσδοκούμε στην βοήθεια και την συμπαράστασή σας για να τους πραγματοποιήσουμε. Καθοριστική θα είναι η βοήθειά των νοσηλευτών με παρότρυνση προς τους αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους να καταφύγουν στη γυμναστική και τον αθλητισμό.
Επιτρέψτε μου, για ενημέρωση να κάνω μία μικρή αναφορά στην τελευταία μας αθλητική συμμετοχή και στις προσεχείς μας αθλητικές υποχρεώσεις.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, 32 αθλητές άνδρες και γυναίκες, των δύο αθλητικών σωματείων Σ. Α. Ν. και ΔΡΟΜΕΑΣ, πήραν μέρος στο 2ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, που έγινε στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ και στην περιοχή Balaton, όπου είχαν πάρει μέρος αθλητές και αθλήτριες από 17 χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό αυτής της συμμετοχής είναι ότι, ενώ οι μέθοδοι υποκατάστασης της Νεφρικής λειτουργίας έχουν καθιερωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, εβ τούτοις το 2002 ήταν η πρώτη φορά που 12 αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς επισκέφθηκαν μια ξένη. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αιμοκαθαιρόμενους άλλων χωρών και να επιβεβαιώσουν το καλό επίπεδο αιμοκάθαρσης που απολαμβάνουν, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και αγωνιστικά, αφού η χώρα μας στην τελική κατάταξη κατέλαβε την 2η θέση.
Από 15 - 18 Μαΐου 2003 διοργανώνουμε, στην Αθήνα Σ Α Ν και ΔΡΟΜΕΑΣ, με την υποστήριξη της Γ.Γ.Α. το 15ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων. Οι αθλητές μπορούν να πάρουν μέρος σε αγωνίσματα στίβου, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης και Bowling. Η συμμετοχή σ' αυτούς τους αγώνες. θα είναι για τους μεταμοσχευμένους και ευκαιρία πρόκρισης για συμμετοχή στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων που θα γίνει από 18-27 Ιουλίου 2003 στο Nancy της Γαλλίας.
Τελειώνοντας, προτείνω η επόμενη Ημερίδα, τον Μάρτιο του 2004, να έχει ως θέμα, Νεφροπαθείς και Αθλητισμός, ένα θέμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία με την ευνοϊκή συγκυρία, της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ. είναι στην διάθεσή σας για συνδιοργάνωση ανάλογης ΗΜΕΡΙΔΑΣ ή επιστημονικού συμποσίου.

Σε συνεργασία με την πρόεδρο της ΕΝΕΝ κας Παναγιώτας ΤΣΟΥΓΙΑ η οποίοα πάντα δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές μας, προγραμματίσθηκε συμμετοχή του ΣΑΝ σε επιστημονικό τραπέζι του προσεχούς Πανελληνίου Συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, 2004.

2004

Πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσηλευτών Νεφρολογίας.

Όπως είχε δεσμευθεί η πρόεδρος της Ε. Ν. Ε. Ν. κα ΤΣΟΥΓΙΑ Παναγιώτα στις εργασίες του συνεδρίου και στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «νεφροπαθείς νέα δεδομένα» ήταν προσκεκλημένος και επίσημος εισηγητής ο Γενικός Γραμματέας του Σ Α Ν Νίκος ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, ο οποίος παρουσίασε την εισήγησή του «Αθλητισμός: ασφαλής δείκτης ποιότητας ζωής του νεφροπαθή». Η εισήγηση παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απέσπασε τα θετικά σχόλια των νοσηλευτών και νοσηλευτριών.

Για να κατεβάσετε την εισήγηση κάντε κλικ εδώ.

Για να μεταφερθείτε στο άρθρο κάντε κλικ εδώ.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved

aqua-animation