Oι αθλητικές μας διοργανώσεις και δραστηριότητες, λόγω της ειδικής περίπτωσης των συμμετασχόντων αθλητών, αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, από μόνες τους έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, τον οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε σε κάθε διοργάνωση.
Στην ενότητα των κοινωνικών πρωτοβουλιών, αναφερόμαστε ειδικά μόνο στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Σ. Α. Ν. είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, για ενημέρωση, προβολή, διάδοση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο μήνυμα και την ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ για μεταμοσχεύσεις. 
Μέχρι σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε με υπηρεσίες και τοπικούς φορείς και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - Γ.Σ.Ε.Ε.    

Ημερίδα στη Γ.Σ.Ε.Ε. για το μεταμοσχευτικό πρόβλημα.
Προτάσεις για την προώθηση της Ιδέας της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η
Του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών (ΣΑΝ)
Νικολάου Καραντάκου

Κύριε Πρόεδρε της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Π.Ο.Ν.

Αγαπητοί συνδικαλιστές,

Πριν από 3 χρόνια, μια μικρή ομάδα νεφροπαθών με πάθος για ζωή, διάθεση για ποιότητα ζωής και θέληση να μοιρασθούμε χαρές και συγκινήσεις με άλλους νεφροπαθείς που μόνο ο αθλητισμός χαρίζει, δημιουργήσαμε το Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν.).

Οι δραστηριότητές μας κινούνται στο τρίπτυχο άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση.

Επιδιώκουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους, να ζήσουν τη χαρά και τη συγκίνηση του αθλητισμού, να προβάλλουμε το επίπεδο ζωής που η αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση προσφέρουν και συγχρόνως με δυναμικές παρεμβάσεις να ευαισθητοποιήσουμε το κοινωνικό σύνολο στην ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.


Οφείλουμε να συγχαρούμε και να επαινέσουμε τους συντελεστές της ημερίδας στην Γ.Σ.Ε.Ε. για το μεταμοσχευτικό πρόβλημα και την ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο κοινωνικών υποθέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Στρατούση Δημήτρη, που υιοθέτησε την πρότασή μας και προχώρησε στην διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.


Το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και στηρίζει την αλληλεγγύη προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.


Αναμφισβήτητα το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της διάδοσης της Ιδέας της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων.


Με τη σημερινή ημερίδα είναι ευκαιρία να ενημερωθούν οι συνδικαλιστές υπεύθυνα από διακεκριμένους επιστήμονες και έμπειρους συνδικαλιστές νεφροπαθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ιδιαίτερα χρήσιμα θα είναι τα συμπεράσματα απ΄ όπου θα αναδειχθεί το πρόβλημα και οι εισηγήσεις θα συμβάλλουν σε θετικό προβληματισμό στο νόημα και την ουσία της ιδέας της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε ενδεικτικά τις παρακάτω επισημάνσεις-προτάσεις:

α) Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη νοοτροπίας και αντίληψης για θετική διάθεση στην εθελοντική προσφορά οργάνων και η καλλιέργεια συνείδησης ΔΩΡΗΤΗ ΟΡΓΑΝΩΝ, αφού η πράξη αυτή αποτελεί προσωπική επιλογή και συνειδητή στάση του κάθε ατόμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υπεύθυνη ενημέρωση.


Δυστυχώς η Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ θυσιάζεται στο βωμό της αδιαφορίας, της καχυποψίας και της παραπληροφόρησης. Η Ελληνική κοινωνία ακόμα και σήμερα δεν αποδέχεται εύκολα την προσφορά οργάνων για μεταμοσχεύσεις.


Το μήνυμα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος με εξειδικευμένη και αξιόπιστη καμπάνια προβολής αυτού του μηνύματος. Πιστεύω ότι ευκαιριακές αναφορές και δημοσιεύματα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η ενημέρωση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, με διαλέξεις σε φοιτητές, σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και εργαζόμενους, αλλά και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με δραστηριοποίηση της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα συμβάλλει στην εξοικείωση των πολιτών με την Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Ουσιαστική θα είναι και η βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας στην ενημέρωση και τον προβληματισμό τόσο των εκπαιδευτικών και των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αποστολή εγκυκλίου προς τους εκπαιδευτικούς και η προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού με θέμα τη ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ως πράξης ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει τις νεαρές ηλικίες. Επίσης η ένταξη της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ στα προγράμματα του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα μπορούσε υπεύθυνα να συμβάλλει στην ενημέρωση.

Τέλος θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερόμασταν στον καθοριστικό ρόλο της εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος, η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Μακαριότατος κ. Χριστόδουλος με λόγο Αλήθειας, παρηγοριάς και ανακούφισης θα συνέβαλλαν στην άρση των ηθικών διλημμάτων και της καχυποψίας.


β) Όλα όσα προαναφέρθηκαν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και ευνοϊκή στάση της κοινωνίας απέναντι στην Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, ώστε να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία του συστήματος μεταμοσχεύσεων.


Δυστυχώς όμως εδώ δεν τελειώνουν τα προβλήματα, αφού αρχίζει ένας νέος κύκλος πρακτικών προβλημάτων που έχει σχέση με την υποδομή των μεταμοσχεύσεων, τον συντονισμό της όλης διαδικασίας και την εφαρμογή του αξιόπιστου προγράμματος μεταμοσχεύσεων.


Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση των μεταμοσχευτικών κέντρων αλλά και στον σεβασμό προς τον υποψήφιο ΔΟΤΗ.


Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές ιατροί - νοσηλευτές αλλά και οι συντονιστές μεταμόσχευσης αναλαμβάνουν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της μεταμοσχευτικής διαδικασίας,.


Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου αλλά και η αναγνώριση του έργου του προσωπικού των εργαζομένων στις Μ.Ε.Θ. αναμφισβήτητα συμβάλλει στην προώθηση ενός αξιόπιστου μεταμοσχευτικού προγράμματος.


Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ αποτελεί πράξη υψίστης πολιτιστικής αξίας και αλληλεγγύης και χαρακτηρίζει ένα κοινωνικό σύνολο που διέπεται από αρχές αλτρουϊσμού, φιλαλληλίας, αγάπης και ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας. Ενισχύει το δικαίωμα στη ζωή, υπενθυμίζει το χρέος στην προσφορά.

Η μεταμόσχευση αποτελεί κατάκτηση της χειρουργικής επιστήμης και της ανοσολογίας και προσφέρει στους μεταμοσχευμένους αναβαθμισμένο επίπεδο ζωής,. Συγχρόνως δημιουργεί στον λήπτη ένα αίσθημα απέραντης ευγνωμοσύνης και αυτοδεσμεύεται να εκτεθεί στο κοινωνικό σύνολο για να προβάλλει το μέγεθος της προσφοράς και να αναδείξει το μεγαλείο της Αγάπης.


Πλημμυρισμένος από αίσθημα ευγνωμοσύνης, με εμπειρία 16 χρόνων αιμοκάθαρσης και 2 μεταμοσχεύσεων, όταν και εάν οι γιατροί διαπιστώσουν τον εγκεφαλικό μου θάνατο, και η προσωπική μου παρένθεση στο χρόνο κλείσει, όπου χρόνος, σύνολο ευκαιριών για τελείωση, είναι ελάχιστη υποχρέωσή μου να προσφέρω ό,τι είναι διαθέσιμο σε όποιον το έχει ανάγκη. Η ανακούφισή μου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ωφεληθεί κάποιος αδιάφορος ή αντίθετος στην Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

 

Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

        

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved

aqua-animation