Oι αθλητικές μας διοργανώσεις και δραστηριότητες, λόγω της ειδικής περίπτωσης των συμμετασχόντων αθλητών, αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, από μόνες τους έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, τον οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε σε κάθε διοργάνωση.
Στην ενότητα των κοινωνικών πρωτοβουλιών, αναφερόμαστε ειδικά μόνο στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Σ. Α. Ν. είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, για ενημέρωση, προβολή, διάδοση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο μήνυμα και την ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ για μεταμοσχεύσεις. 
Μέχρι σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε με υπηρεσίες και τοπικούς φορείς και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - Π.Σ.Ν.    

Μεγαλύτερη προβολή

 ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ν.
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Επιμέλεια : Νικόλαος Κων. Καραντάκος

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά του Σ.Α.Ν. για το έτος 2000, στην προβολή και την διάδοση του μηνύματος της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, με αξιόλογες πρωτοβουλίες, όπως, η διοργάνωση του 1ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων, η κυκλοφορία τηλεκαρτών και η καταχώρηση κοινωνικών μηνυμάτων σε τηλεφωνικούς καταλόγους του Ο.Τ.Ε. βράβευσε το Σ. Α. Ν. με τιμητική πλακέτα κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την 7 Ιανουαρίου 2001.

Στην τελετή της βράβευσης παρευρέθη εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ. Α. Ν. ο κ. Γιάννης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο οποίος παρέλαβε την πλακέτα και αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών, τόνισε:

Κυρίες & Κύριοι,

Φίλες & Φίλοι Νεφροπαθείς ,

Πριν από 3 χρόνια, μια μικρή ομάδα νεφροπαθών, αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων, δεν επαναπαύτηκαν στην «καλή» κατάσταση της υγείας τους, αλλά με πάθος για ζωή, θέληση για ποιότητα ζωής και διάθεση να μοιρασθούμε χαρές και συγκινήσεις με άλλους νεφροπαθείς, δημιουργήσαμε ένα αυτόνομο αθλητικό σωματείο το Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών ( Σ.Α.Ν.).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης και ένας άλλος πολύ σοβαρός λόγος, που επέβαλε την ίδρυση του Σ.Α.Ν. Πρόκειται, για την υποχρέωση από την ισχύουσα νομοθεσία, Ν.Δ. 2725/99, σύμφωνα με το οποίο, θα έπρεπε να δημιουργηθούν αυτόνομα αθλητικά σωματεία από την κάθε αναπηρία, εφ' όσον θέλει να καλλιεργεί αθλητική δραστηριότητα και να συμμετέχει σε αθλητικές διοργανώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Μια πρωτόγνωρη και φιλόδοξη προσπάθεια που δραστηριοποιείται μέσα στο τρίπτυχο, άθληση-κοινωνική παρέμβαση-πολιτιστική έκφραση.

Τα μόνα μας εφόδια ήταν, ο ενθουσιασμός, η αγάπη μας για τον αθλητισμό και η θέλησή μας να προσφέρουμε χαρά στους νεφροπαθείς. Να μοιρασθούμε μαζί τους τις χαρές και συγκινήσεις που μόνο η γυμναστική και ο αθλητισμός προσφέρουν.

Παρά το ότι πέρασαν μόνο τρία χρόνια από την σύσταση του φορέα μας, εν τούτοις αναλάβαμε σημαντικές και αξιόλογες πρωτοβουλίες σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κορυφαίο αθλητικό-κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για το 2000 ήταν η πρωτοβουλία μας για διοργάνωση στην Αθήνα της 1ης Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Συνάντησης Νεφροπαθών. Επρόκειτο για ένα άπιαστο όνειρο το οποίο οι Έλληνες Νεφροπαθείς το κάναμε πραγματικότητα.Φιλοξενήσαμε στην Αθήνα από 7-15 Οκτωβρίου 2000, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ 300 νεφροπαθείς αθλητές, 230 μεταμοσχευμένους και 70 αιμοκαθαιρόμενους από 16 χώρες. Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Τσεχία, Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ιταλία.

Από Ελληνικής πλευράς πήραμε μέρος 40 νεφροπαθείς αθλητές, (20 αιμοκαθαιρόμενοι και 20 μεταμοσχευμένοι) από Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κατερίνη, Λιβαδειά, Κοζάνη, Κόρινθο, Κρήτη, Νάξο και το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και του Πειραιά.

Βασική επιδίωξη ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στους νεφροπαθείς να ζήσουν τη χαρά και τη συγκίνηση του αθλητισμού με αγωνίσματα στίβου, κολύμβησης, τένις στο Ολυμπιακό Στάδιο, πιγκ-πογκ στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας και bowling στο κέντρο bowling στο Χαϊδάρι.

Επίσης να αναδείξει το επίπεδο ζωής που προσφέρει η αιμοκάθαρση ως αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος και αναπόφευκτη διαδικασία ζωής. Τέλος να προβάλλει την προσφορά της μεταμόσχευσης και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία στην Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Δεν περιορισθήκαμε σε μια καθαρά αθλητική συνάντηση. Με τη βοήθεια της εταιρίας NOVARTIS διοργανώσαμε εδώ στο ίδιο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ συνέντευξη τύπου, στην οποία πήραν μέρος, ο καθηγητής μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής του μεταμοσχευτικού κέντρου του Λαϊκού Νοσοκομείου κος Αλκιβιάδης ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ο νεφρολόγος και Διευθυντής της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ κος Αντώνης ΛΑΓΓΟΥΡΑΝΗΣ και η Διευθύντρια του Τμήματος Ανάπτυξης του Ειδικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κα Ιωάννα ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ. Εκ μέρους του Σ.Α.Ν. πήραν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Α.Ν. και Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, μεταμοσχευμένος μετά από 16 χρόνια αιμοκάθαρσης, και το μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ αιμοκαθαιρόμενος.

Αναφερθήκαμε στην σπουδαιότητα της συνάντησης και τη σημασία της άθλησης για τους νεφροπαθείς. Επίσης έγινα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. για την κατάσταση, το μέλλον και την προοπτική των μεταμοσχεύσεων στην πατρίδα μας, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται για σειρά ετών, στην τελευταία θέση στις μεταμοσχεύσεις, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πραγματοποιήσαμε την τελετή έναρξης των αγώνων στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας και την συνδυάσαμε με τη διοργάνωση συναυλίας, με συμμετοχή καταξιωμένων και ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να τραγουδήσουν για τη ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι πήραν μέρος και τους οποίους για άλλη μια φορά ευχαριστούμε ήταν: ΑΝΔΡΕΟΥ, ΘΗΒΑΙΟΣ, ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΜΠΑΣΗΣ, ΜΙΤΖΕΛΟΣ, ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΣΑΚΝΗΣ, ΤΣΑΤΣΟΥ. Τη συναυλία πρόβαλλαν και στήριξαν το ΜΕGA ο ΜΕΛΩΔΙΑ, ο ΣΚΑΪ 100,4 το ΜΕΤROPOLIS, το περιοδικό ΕΞΟΔΟΣ και η Εταιρία NOVARTIS.

Τέλος με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής εκδώσαμε ένα ειδικό 36σέλιδο έντυπο σε 20.000 αντίτυπα, στο οποίο περιλαμβάνονταν χαιρετισμοί εξεχουσών προσωπικοτήτων της πολιτειακής, πολιτικής, εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας καθώς επίσης αρθρογραφία και σκίτσα για τη ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ.


Η 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Αγωνιστικά με τη χαρά των συμμετασχόντων αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους τόσο στο στίβο και το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ,όσο και στους άλλους αγωνιστικούς χώρους.


Κοινωνικά έτυχε της αποδοχής ΟΛΩΝ
.


Μας στήριξαν ηθικά με τα καλά τους λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κωνσταντίνος ΣΤΑΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της Βουλής κος Απόστολος ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ο Υπουργός Εθνικής 'Aμυνας κ. 'Aκης ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υπουργός Υγείας & Πρόνοιας κ. Αλέκος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων κ. Κώστας ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Θεόδωρος ΠΑΓΚΑΛΟΣ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος ΦΛΩΡΙΔΗΣ, ο Υφυπουργός Υγείας & Πρόνοιας κ. Δημήτρης ΘΑΝΟΣ ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας ΓΕΙΤΟΝΑΣ. Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας ΛΟΒΕΡΔΟΣ και ο κ. Στέφανος ΜΑΝΙΚΑΣ και από τη Ν.Δ. ο Πρόεδρός της κ.Κων/νος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, οι Βουλευτές κα Ντόρα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, κος Βαγγέλης ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ, κος Βύρων ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, κοςΝικήτας ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ και κος Ιωάννης ΧΩΜΑΤΑΣ. Η Νομάρχης Αθηνών κα Ελένη ΜΠΕΣΜΠΕΑ και ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κος Αλέκος ΑΛΑΒΑΝΟΣ.

Ο Δήμαρχος Θεσ/νίκης κος Βασίλης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κος Σταύρος ΤΖΩΡΤΖΗΣ, ο Ολυμπιονίκης κος Ιωάννης ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ και τέλος ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ κος Αντώνης ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ.

Έθεσαν υπό την αιγίδα τους αυτή τη συνάντηση η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και η Νομαρχία Αθηνών.

Οι εταιρίες NOVARTIS Janssen Cilag και το παραθεριστικό κέντρο αιμοκάθαρσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, υπήρξαν επίσημοι χορηγοί μας. Οικονομικά μας στήριξαν οι εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, κλινική ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ, η εταιρία MEDICAL PRODUCT, το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, η ART LIFE, η 3Ε, η ΔΕΛΤΑ, η sanofi- synthelabo, η RILKEN, η CRONUS Airlines, και η Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στους συντελεστές αυτής της επιτυχίας, οφείλουμε να αναφέρουμε την καθοριστική συμβολή των Ομοσπονδιών. Του ΣΕΓΑΣ, της Ομοσπονδίας bowling, της ΕΚΟΦ, της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης και Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, καθώς και το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου του Σ.Ε.Φ. κ. Θανάση ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ και τον Γενικό Συντονιστή του ΟΑΚΑ κ. ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ, για την καθοριστική τους συμβολή στην πραγματοποίηση των αγωνισμάτων.

Εάν όλα όσα προαναφέρθηκαν αποτελούσαν ένα άπιαστο όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι οι Έλληνες νεφροπαθείς θα πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι αφού η 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών είχε θετικό αντίκτυπο και στους Ευρωπαίους Νεφροπαθείς.

Συγκεκριμένα: α) Η Ουγγαρία, μετά την επιτυχία της Ελλάδας ανέλαβε να διοργανώσει τη 2η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών το 2002. β) Συγκροτήθηκε 5μελής επιτροπή από εκπροσώπους της Ελλάδας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Βελγίου. που ανέλαβε την υποχρέωση να επεξεργαστεί το καταστατικό της Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. Τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν τον προσεχή Μάϊο στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν το τελικό καταστατικό και να καθορίσουν τις διαδικασίες ίδρυσης της Πανευρωπαϊκής Αθλητική Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και την αναγνώρισή της από τα αρμόδια όργανα.

Κυρίες & Κύριοι,

Ζητώ συγγνώμη εάν σας κούρασα, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να ακουσθούν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Θέλω εκ μέρος του Σ. Α. Ν. να ευχαριστήσω τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νεφροπαθών (Π.Σ.Ν.), για την αναγνώριση της συμβολής του Σ. Α. Ν. στη διάδοση της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και την ευγενική επιβράβευση αυτής μας της προσπάθειας.

Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του, εύχομαι να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο.

Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η νεοσύστατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, (Π.Ο.Ν.), δε στάθηκε θετικά τόσο απέναντι στο Σ.Α.Ν. όσο και στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της 1η Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Συνάντησης Νεφροπαθών.

Θέλω να ευχηθώ με τη νέα χρονιά να φωτισθούν όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά του χώρου μας και να αντιληφθεί ο καθένας το ρόλο και την αποστολή του. Όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, να αγωνισθούμε για το καλό των Νεφροπαθών.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους εύχομαι υγεία και Αγάπη για το 2001.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, όσο η καλή κατάσταση της υγείας μας, το επιτρέπει θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια την αυτοδέσμευσή μας, ότι η νέα χιλιετία θα πρέπει να βρει τους αθλητές νεφροπαθείς με στόχους και φιλοδοξίες και θετική διάθεση να παρέμβουμε στα κοινωνικά δρώμενα. Να προβάλλουμε την αγωνιστικότητα και το δυναμισμό που η αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν. Ο Σ.Α.Ν. θα συνεχίσει να δίνει χαρά και ελπίδα στους Νεφροπαθείς και με δυναμικές παρεμβάσεις να διατηρεί την Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και το λυτρωτικό μήνυμα της, στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved

aqua-animation