Η προσπάθειά μας είναι βασισμένη στο γνήσιο αθλητικό ιδεώδες και στις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Ταυτισμένη με τις πανανθρώπινες αξίες, της ειρήνης της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της ευγενούς άμιλλας και της αγάπης.
Για την πραγματοποίηση των στόχων και των φιλοδοξιών μας, έχουμε αναλάβει αξιόλογες και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, σε θεσμικό, αγωνιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΠΡΟΦΙΛ - Νομοθεσία      

  Σύντομο ιστορικό

  Περιγράφει: ο Νίκος Κων. ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

  Αξίζει ιστορικά να αναφερθεί ότι:

  παρά το ότι, στις γενικές διατάξεις του Ν. Δ. 2725/1999 για τον ΕΙΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ υπάρχει σαφής αναφορά για το πότε αναγνωρίζεται ένα αθλητικό σωματείο και με ποίες προϋποθέσεις,
  παρά το ότι, είμαστε από το 1998, αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, παρά το ότι, εναρμονίσαμε το καταστατικό μας, στην ισχύουσα νομοθεσία,
  παρά το ότι, έχουμε αναπτύξει αξιόλογη αθλητική δραστηριότητα, με ενεργοποίηση αθλητικού δυναμικού περίπου 50 αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων από όλες της περιοχές της χώρας, συνολικά 18 πόλεις,
  παρά το ότι, με εποικοδομητικές προτάσεις και παρεμβάσεις συμβάλλουμε στην ενίσχυση, ανάπτυξη και διεύρυνση του Ειδικού Αθλητισμού στην πατρίδα μας,
  παρά το ότι, συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, (ΑμΕΑ), από το 1992-2001,
  παρά το ότι, εκπροσωπούμε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων, από το 1980, ως Εθνική Ομάδα μεταμοσχευμένων,
  παρά το ότι, μετά την σύσταση αθλητικού φορέα, του Σ. Α. Ν. όπου δραστηριοποιούνται αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι, προχωρήσαμε στην ίδρυση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΩΝ ΣΠΟΡ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, (EUROPEAN TRANSPLANT & DIALYSIS SPORT FEDERATION E.T.D.S.F.),

  εν τούτοις όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αναγνωρίζεται ο Αθλητισμός των αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων ατόμων στην πατρίδα μας.

  Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια 2000 και 2001, την τελευταία στιγμή, μετά την προκήρυξη του Πρωταθλήματος, «μας έκαναν χάρη», και μας επέτρεπαν, καταχρηστικά, να πάρουμε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμΕΑ και αυτό μετά από πιέσεις προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

  Αποκορύφωμα το 2002, μας απέκλεισαν τελείως από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αφού το διεξήγαγαν, ενημερωθήκαμε από την Γ. Γ. Α. Διεύθυνση Ανάπτυξης/Τμήμα Ειδικού Αθλητισμού, ότι μπορούμε, μόνοι μας, τα δύο αθλητικά σωματεία Σ. Α. Ν. και ΔΡΟΜΕΑΣ, να διοργανώσουμε αυτόνομο Πρωτάθλημα.

  Η μόνιμη επωδός και οι προφάσεις των μεγαλοπαραγόντων του αθλητικού κατεστημένου του Αθλητισμού των ΑμΕΑ, (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ), με την ανοχή και την υποστήριξη των υπηρεσιακών παραγόντων της Γ. Γ. Α., ήταν, ότι, δεν συμμετέχουμε στην Παραολυμπιάδα και δεν έχουμε Αθλητική Ομοσπονδία, γι' αυτό και δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με τις άλλες κατηγορίες, ενώ όλες οι κατηγορίες συμμετέχουν ξεχωριστά.

  Εκείνο που θα έπρεπε να γίνει, ήταν, σαφής αναφορά σε νόμο, όπου θα συμπεριλάμβανε και τους αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους.

  Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο, για την κατοχύρωση του αθλητισμού στους αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους. Θα περίμενε κανείς σ' αυτή μας την προσπάθεια να έχουμε συμπαραστάτες όλους όσους κόπτονται για την ανάπτυξη, το μέλλον και την προοπτική του Ειδικού Αθλητισμού στην πατρίδα μας.

  Δυστυχώς όμως η Παραολυμπιακή Επιτροπή σφύριζε αδιάφορα, δηλώνοντας αναρμοδιότητα, τους Νομικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Γ. Γ. Α. δεν τους συγκινούσε τίποτα από τις αναφορές και τις προτάσεις που τους υποβάλλαμε, ενώ ανάλογες εισηγήσεις θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι, μάλιστα κάποια στιγμή μας χαρακτήρισαν και γραφικούς και ότι αρκετά τους έχουμε ενοχλήσει.

  Η νομοθετική κατοχύρωση του Αθλητισμού των αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων είναι πλέον μια πραγματικότητα. Αντί άλλης αναφοράς για όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή την οποία στείλαμε.


 


Αναλυτικά

Μετά την επιστολή, για ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου, ακολουθεί ο Νόμος 3057 Φ. Ε. Κ. 239/10-10-2002 όπου αναφέρεται με σαφήνεια η ισότιμη αναγνώριση του αθλητισμού των αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων προσώπων, πλέον, αφού ο νομοθέτης μας αντιμετωπίζει ως πρόσωπα και όχι ως πρόβλημα και κάποια αποσπάσματα από το Ν. Δ. 2725/1999.

Μεγαλύτερη προβολή
Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2002
Αρ. Πρωτ. 175

ΠΡΟΣ:


α) Τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο ΒΕΝΙΖΕΛΟ
β) Τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο ΛΙΑΝΗ
γ) Τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Νίκο ΕΞΑΡΧΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: «Νομοθετική κατοχύρωση του αθλητισμού στους Νεφροπαθείς»

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ, κε Γενικέ & κα Κωνσταντοπούλου.

Με την παρούσα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν να κατοχυρώσουμε και νομοθετικά τον αθλητισμό των νεφροπαθών, (αιμοκαθαιρόμενων & μεταμοσχευμένων), στην πατρίδα μας. Επρόκειτο για ένα χρόνιο και πάγιο αίτημά μας, για να μπορούμε και εμείς, να απολαμβάνουμε απρόσκοπτα και ισότιμα τον αθλητισμό, όπως όλες οι άλλες κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία.

Οφείλουμε να επαινέσουμε το προσωπικό ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας. Ως πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, δεν περιορισθήκατε στον τύπο, αλλά αναγνωρίζοντας την προσφορά μας στην ανάπτυξη και την διεύρυνση του αθλητισμού στην κατηγορία μας, προχωρήσατε ανενδοίαστα στην ικανοποίηση του αιτήματός μας και συμπεριλάβατε με σαφήνεια και τους νεφροπαθείς, στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη βουλή για τον αθλητισμό.

Οφείλουμε επίσης με ευγνωμοσύνη, να ευχαριστήσουμε και όσους με πολύ συμπάθεια και κατανόηση αντιμετώπισαν την σε βάρος μας αδικία και συνέβαλαν με θετική παρέμβαση στην ικανοποίηση του αιτήματός μας. Αναφερόμαστε, στην κα ΚΑΤΣΑΡΕΑ Τέτα, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού για την ποιότητα Ζωής. Στις κες Μαρία ΜΗΤΡΟΣΥΛΗ, κα Ελένη ΓΚΩΓΚΟΥ και κα Παρασκευή ΓΑΛΗΝΟΥ, από τον Συνήγορο του Πολίτη. Τον Διευθυντή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Γεώργιο.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση, εκτός από την άρση της σε βάρος μας αδικίας, λειτουργεί και ως κίνητρο για να παροτρύνουμε και άλλους νεφροπαθείς να καταφύγουν στον αθλητισμό. Αποκτά όμως ιδιαίτερη αξία για τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών, και δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις μας, διότι παρά την πολύχρονη αγωνιστική συμμετοχή μας σε αθλητικές διοργανώσεις στο εσωτερικό, (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ) και την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων), παρά τον πρωτοποριακό μας ρόλο στην θεσμοθέτηση του αθλητισμού της κατηγορίας μας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις εμπεριστατωμένες προτάσεις και τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας, δυστυχώς αντιμετωπισθήκαμε με πολύ καχυποψία, δυσπιστία, περιφρόνηση, και αδικαιολόγητο αρνητισμό, από το αθλητικό κατεστημένο που τα θέλει όλα δικά του, τους «νομικούς» συμβούλους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γ.Γ.Α. οι οποίοι θα έπρεπε να μας προστατεύουν από αδικίες και να ενθαρρύνουν την προσπάθειά μας.

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ και κε Γενικέ,

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι όσο η καλή κατάσταση της υγείας μας το επιτρέπει και όσο αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας από την πολιτεία, εμείς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, να υπηρετούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις, τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος ΔΡΟΣΟΣ Ρουσέτος
Ο Γενικός Γραμματέας ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος


ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
1) Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Διεύθυνση Ανάπτυξης Τμήμα Ειδικού Αθλητισμού
Προϊσταμένη κα Γιάννα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
2) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρο κα Ιωάννα ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ
3) Γραφείο του Πρωθυπουργού για την ποιότητα ΖΩΗΣ
κα Τέτα ΚΑΤΣΑΡΕΑ
4) Συνήγορο του Πολίτη
κα Μαρία ΜΗΤΡΟΣΥΛΗ,
κα Ελένη ΓΚΩΓΚΟΥ
κα Παρασκευή ΓΑΛΗΝΟΥ
5) Βουλευτή του Συνασπισμού
κο ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
6) Διευθυντή Γραφείου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού
κο Γεώργιο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved

aqua-animation