Σ' αυτές τις σελίδες θα μπορείτε να βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες
για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, το φιλικό και συγγενικό σας περιβάλλον. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήστε με τον
Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών.  

  DownloadsΣύνδεσμοι
 άθληση - κοινωνική παρέμβαση - πολιτιστική έκφραση
ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - Συχνά Ερωτήματα (FAQ)  

ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • Οταν λέμε νεφροπαθής τι εννοούμε ;

Νεφροπαθής, σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (Χ Ν Α), είναι το άτομο εκείνο, του οποίου έχουν καταστραφεί τελείως οι νεφροί και οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Οι νεφροί, όπως γνωρίζουμε, είναι ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, αφού χωρίς νεφρούς ο άνθρωπος δεν ζει.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση ;

Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί το τελικό στάδιο της Χ. Ν. Α. τότε η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τις μεθόδους υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, που είναι η περιοδική εξωνεφρική αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό (Τ. Ν.), η Συνεχής Φορητή Περιτοναϊκή Κάθαρση (Σ.ΦΟ.ΠΕ.Κ.) ή Περιτοναϊκή Κάθαρση και η μεταμόσχευση η οποία γίνεται με μόσχευμα, από συγγενή ή μεταθανάτιο δότη.


α) Αιμοκάθαρση με Τ. Ν., είναι η εξωσωματική διαδικασία, κατά την οποία ο νεφροπαθής είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται, μέρα παρά μέρα, σε οργανωμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, (Μ. Τ. Ν.) και να συνδέεται τουλάχιστον για 5 ώρες με το ειδικό μηχάνημα Τ. Ν., προκειμένου να καθαρίσει το αίμα του από τις άχρηστες και βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.

β) Περιτοναϊκή κάθαρση, είναι η διαδικασία κατά την οποία ο νεφροπαθής είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί το περιτόναιο (υμένας που καλύπτει τα σπλάχνα), ως φίλτρο και δια μέσου μόνιμου περιτοναϊκού καθετήρα, με κατάλληλα υγρά να κάνει τις περιτοναϊκές πλύσεις για την αποβολή των βλαβερών ουσιών. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε έξι (6) ώρες.

Η αιμοκάθαρση με Τ. Ν. και η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μέθοδοι και διαδικασίες υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

γ) Μεταμόσχευση: είναι η αντικατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με ξένο μόσχευμα. Υπάρχει δυνατότητα συγγενικής μεταμόσχευσης, με μόσχευμα που λαμβάνεται από συγγενή δότη και μεταμόσχευση με μόσχευμα που λαμβάνεται από μεταθανάτιο δότη.

Οι μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε για όλη μας τη ζωή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (ισχυρό σχήμα ανοσοκαταστολής), για την προφύλαξη του μοσχεύματος από τυχόν απόρριψη. Συγχρόνως θα πρέπει να διατηρούμε πολύ ευαίσθητες ισορροπίες στον τρόπο διαβίωσης, όπως: συνέπεια στην φαρμακευτική αγωγή, σωστή και υγιεινή διατροφή, επαρκή ενυδάτωση, γυμναστική, προφύλαξη από λοιμώξεις και ιούς, κρυολογήματα κ.λπ. Το αρχαίο Ελληνικό ρητό «μηδέν άγαν» είναι το στοιχείο που θα πρέπει να διακρίνει τη γενικότερη συμπεριφορά μας στη συμβίωση με το ξένο μόσχευμα.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Με τις μεταμοσχεύσεις τι γίνεται στην πατρίδα μας ;

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν προάγεται η Ιδέα της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πολλές μεταμοσχεύεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται για σειρά ετών τελευταία στις μεταμοσχεύσεις ανάμεσα στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να υπάρχει προοπτική αύξησής τους. Στη χώρα μας μόνο 4,6 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού (α.ε.π.) είναι ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, ενώ στην Ισπανία 46 άτομα (α.ε.π.).

Για να υπάρξει ανατροπή αυτού του αρνητικού κλίματος, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει δυναμική καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης γύρω από τη ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και τις μεταμοσχεύσεις, καθώς επίσης και σοβαρή υποδομή στη μεταμοσχευτική διαδικασία με προτεραιότητα στην καθιέρωση συντονιστών μεταμόσχευσης. Καθοριστική θα είναι και η συμβολή των γιατρών που εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.(Μ.Ε.Θ.)

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία χρόνια 2000-2002, παρατηρείται μια έντονη μεταμοσχευτική κινητικότητα, ιδιαίτερα από μεταθανάτιους δότες. Προσωπική μας εκτίμηση είναι, ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην εργατικότητα του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητή κ. Ιωάννη ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΗ και των συνεργατών του. Αναμφισβήτητα το μεταμοσχευτικό κέντρο του Νοσοκομείου του Ρίου πρόσφερε πολλά μοσχεύματα. Επίσης δύο άλλοι παράγοντες που βοήθησαν, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα εξέλειπαν τα βαρύγδουπα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για εμπόριο οργάνων, όπως επίσης παρατηρείται αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην μεταμοσχευτική διαδικασία.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Τι είναι η μεταμόσχευση;

Είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας ιστός ή ένα όργανο μεταφέρεται (μεταφυτεύεται) από ένα μέρος του σώματος σένα άλλο, ή από ένα σώμα σένα άλλο. Υπάρχει δυνατότητα μεταμόσχευσης ενός ζωτικού οργάνου από ζωντανό δότη (συνήθως συγγενή) και η μεταμόσχευση από μεταθανάτιο (εγκεφαλικά νεκρό) δότη.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Τι είναι η ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ;

Είναι η ΙΔΕΑ στην οποία στηρίζεται η προσφορά Οργάνων για μεταμόσχευση και στην οποία οφείλεται η πρόοδος και η ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Τι είναι ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ;

Είναι το άτομο το οποίο με ευθύνη και επίγνωση, γοητεύεται από τις αξίες και τα ιδεώδη της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας, του ανθρωπισμού και της αγάπης. Υιοθετεί, ασπάζεται και υποστηρίζει την ΙΔΕΑ της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και το μήνυμα της.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Πώς γίνεται κάποιος ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ;

Για να γίνει κάποιος δωρητής Οργάνων θα πρέπει εγγράφως, με αίτησή του να το γνωστοποιήσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, Ε. Ο. Μ. και να εφοδιασθεί την κάρτα δωρητή. Επίσης για αυτή του την επιθυμία μπορεί να ενημερώσει τους συγγενείς του.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Τι είναι ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ;

Είναι το άτομο το οποίο έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι Δωρητής Οργάνων και ενώ βρίσκεται εγκεφαλικά νεκρός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μπορούν οι γιατροί πριν σταματήσουν την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και της κυκλοφορίας, να του αφαιρέσουν τα όργανα για μεταμόσχευση.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

  • Γενικότερα προβλήματα νεφροπαθών.

Οι νεφροπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι, αποτελούμε μια ιδιάζουσα περίπτωση στον ευρύτερο χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, αφού η αναπηρία και η πάθησή μας δεν είναι εμφανής, όπως σε άλλες αναπηρίες. Κανένας δε γνωρίζει ότι ο διπλανός του, για να διατηρηθεί στη ζωή θα πρέπει μέρα παρά μέρα να συνδέεται με ένα μηχάνημα για 5 ώρες, ή να κάνει κάθε 6 ώρες τις περιτοναϊκές πλύσεις, ή ότι θα πρέπει να παίρνει για όλη του τη ζωή ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη και διατήρηση του μοσχεύματος.

Δυστυχώς τα προβλήματα είναι πολλά και συνήθως αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος. Το βάρος πέφτει στους γονείς και τους συζύγους των νεφροπαθών.

Ενδεικτικά αναφέραμε την έλλειψη μοσχευμάτων, την ανεπάρκεια κέντρων αιμοκάθαρσης σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών και την μεγάλη λίστα αναμονής όπου υπάρχουν κέντρα αιμοκάθαρσης. Για τους νεφροπαθείς δεν υπάρχει δυνατότητα διακοπών, αφού δεν υπάρχουν οργανωμένα παραθεριστικά κέντρα αιμοκάθαρσης.

  Κορυφή της σελίδαςΚορυφή

       

Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα. Τηλέφωνο:210-33.06.716/8
2005 © Renal Patients Athletic Association. All Rights Reserved

aqua-animation